Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Apariții editoriale

BPOC, cauză și efect

            Bronhopneumopatia cronică obstructivă este una din cauzele frecvente de deces în lume, iar poluarea și fumatul sunt principalii determinanți ai bolilor respiratorii. Numărul trei din 2015 al publicației Pneumologia aduce în atenția publicului medical influența acestor factori asupra mortalității și morbidității, precum și strategiile preventive pe care le avem la dispoziție. Echipa Institutului de Pneumologie din București precizează legătura dintre poluare și pneumonie, cancer pulmonar și BPOC. Incidența BPOC în Europa este de 5–10%, în contrast cu zona balcanică în care procentul ajunge la 15%. De altfel, această patologie reprezintă 3,45% din bolile invalidante în Bulgaria, țară cu o situație locală asemănătoare României. Specialiștii britanici, alături de cei din Târgu Mureș și Timișoara, au stabilit mai multe tipuri de intervenții preventive și de stopare a fumatului la copii și adolescenți, incluzând programe școlare, intervenții individuale în cabinete medicale sau spitale, programe ce vizează familia sau comunitatea, programe de marketing social și media, ori intervenții legislative și asistate de calculator. Cu toate astea, nu există o evidență exactă a eficacității în acest demers. Dacă luăm în considerare că fumatul reduce speranța de viață cu zece ani, procentul de 12% de adolescenți români fumători ridică semne de îngrijorare.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.