Newsflash
Apariții editoriale

Bolile și lumea înconjurătoare

de Dr. Otilia REGUȘ-SESERMAN - oct. 26 2017
Bolile și lumea înconjurătoare
     Psihosomatica este unul dintre subiectele ediției din luna iunie a Buletinului Asociației Balint, fiind în relație directă cu afecțiunile digestive, precum tulburările funcționale, sindromul intestinului iritabil și dispepsia funcțională, conform unui articol semnat Dan Dumitrașcu. Ulcerul gastric și duodenal pot fi de asemenea cauzate de factori psihosociali, precum stresul profesional sau de personalitatea pacientului. Din același articol aflăm că 60% din cazurile de rectocolită ulcerohemoragică sunt condiționate psihosomatic, printre factorii declanșatori menționându-se mutarea din casă, emigrarea, decesul unei rude apropiate, concediul medicului curant sau lipsa de apreciere de către alți oameni. În acest caz, izolarea într-o bulă pare singurul tratament de luat în considerare în situația în care toți acești factori sunt inevitabili într-o viață de om obișnuit, iar consultațiile psihologice nu sunt chiar populare în zona noastră geografică.
     În următoarele pagini ale revistei putem citi un articol scris în același stil greu de obiectivat, care susține că medicii cu experiență în Grupul Balint experimentează mai rar sindrom burnout decât cei care nu sunt în acest grup. Grupul Balint ar avea rol protectiv împotriva sindromului burnout, concluzionează Albert Veress et al. În revistă mai putem citi despre percepția identității sub impactul traumei și despre știri din viața Asociației Balint.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe