Newsflash
Apariții editoriale

„Biblia” studenţilor mediciniști, la ceas aniversar

de Prof. dr. Sorin Nicu BLAGA - dec. 11 2020
„Biblia”  studenţilor mediciniști, la ceas  aniversar

Anul acesta se împlinesc 50 de ani de la apariţia volumului „Propedeutica medicală” scris de prof. dr. Ioan Goia, o lucrare considerată de mulţi abecedarul semiologiei medicale.

În toamna anului 1970, pe când eram tânăr student la medicina clujeană, studenţii din anii mai mari vorbeau cu multă preocupare și interes despre o carte apărută la începutul anului universitar și pe care mi-au recomandat-o ca fiindu-mi de foarte mare utilitate în anii următori, și anume „Propedeutica medicală” a profesorului Ioan Goia.

ion-goia-propedeutica-medicala-editie-hardcover~8359768

În anul III de facultate, aveam să constat că această carte reprezintă „abecedarul” semiologiei medicale (evaluarea, descrierea și interpretarea simptomelor și semnelor diverselor boli).

Noţiunea de propedeutică medicală – înglobând semiologia medicală – presupunea și iniţierea studenţilor în efectuarea diverselor metode și manopere clinice și de laborator, absolut necesare în elaborarea
diagnosticului.

Lucrarea profesorului Goia a reprezentat astfel „biblia” a numeroase generaţii de studenţi interesaţi să se iniţieze în studiul medicinei interne.

Cartea, apărută sub redacţia primului titular al catedrei de propedeutică (semiologie) medicală a învăţământului medical clujean în
limba română, se înscrie pe linia unei tradiţii iniţiate la Clinica Medicală l în anul 1919, anul în care, la 7 noiembrie, prof. dr. Iuliu Haţieganu avea să susţină cursul inaugural intitulat „Icterul cataral”.

În acea perioadă, Ioan Goia era șef de lucrări al clinicii. Colaborarea dintre acești doi titani ai medicinei interne clujene va avea drept rezultat redactarea „Tratatului elementar de semiologie și patologie medicală”, apărut în trei volume la mijlocul anilor ’30, în patru ediţii (între 1934 și 1938).

Așa cum profesorul Iuliu Haţieganu s-a identificat cu Clinica Medicală II și profesorul Ioan Goia se va identifica cu Clinica Medicală II începând cu 29 octombrie 1939 (anul inaugurării „Palatului Nou” al Clinicilor Universitare Clujene).

Semnificaţia actuală a acestui eveniment editorial medical universitar clujean, derulat în urmă cu cinci decenii, poate avea trei conotaţii. Cartea se înscrie organic pe linia manifestărilor prilejuite de Centenarul Universitar Românesc Clujean – implicit Medical – fiind un exemplu de mare profesionalism didactic atins de medicina clujeană la mijlocul acestei perioade.

Expresie a unei emulaţii și a entuziasmului creativ al „Generaţiei de Aur” a medicinei românești clujene de după Marea Unire, cartea reprezintă o traducere în fapt a activităţii didactice a celui considerat pe bună dreptate întemeietorul semiologiei medicale din Transilvania și nu numai.

Cartea, care a reprezentat „busola” ulterioarelor manuale de semiologie clujeană, constituie o provocare și în prezent pentru colectivul Catedrei de Semiologie. Conștienţi de responsabilitatea pe care o au și ancoraţi în realitatea timpurilor noastre, medicii acestei instituţii
împlinesc cu prisosinţă acest deziderat.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe