Newsflash
Apariții editoriale

Autovătămarea și terapia asistată de animal

de Dr. Cristian TEODORESCU - oct. 7 2016
Autovătămarea și terapia asistată de animal
    O problemă de sănătate publică mai puțin abordată vizează comportamentul de autovătămare corporală în rândul adolescenților. Sándor Kalmár vorbește despre acest subiect în nr. 70 din iunie 2016 al revistei Buletinul Asociației Balint. În condițiile în care majoritatea tulburărilor psihice debutează în adolescență și la adulții tineri, autovătămarea corporală non-suicidară poate fi explicată prin tulburările de dezvoltare a personalității, cauzate de deficiențele educaționale. Specialistul trece în vedere tipurile de autovătămare și variantele terapeutice, însă rămân fără răspuns câteva întrebări referitoare la baza genetică, neurologică și biochimică a acestei patologii, legătura acesteia cu anumite boli fizice sau psihice ori momentul în care se va conștientiza rolul educației și prevenției, la adevărata lor valoare.
   „Mișcare, disciplină și atașament“ – acestea sunt cele trei reguli în educarea câinilor, dar și a tinerilor, formulate de Cesar Millan. Pornind de la acest concept, Zöldi Emese, sub coordonarea conf. dr. Camelia Stanciu a analizat, într-un referat, capacitatea terapiei asistate de animal (TAA) de schimbare a emoțiilor și conduitei în activitățile de grup la tinerii cu dizabilități. Având ca obiectiv explicarea rolului emoțiilor și sprijinului afectiv oferit de câine în activitățile terapeutice, s-a observat că tinerii, care la început erau dominați de teamă, au ajuns să accepte animalul, acesta devenind un bun catalizator, care a adus beneficii terapeutice palpabile.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe