Newsflash
Apariții editoriale

Asocierea bolilor metabolice cu neoplaziile

de Demostene ŞOFRON - ian. 14 2022
Asocierea bolilor metabolice cu neoplaziile

„Bolile metabolice și neoplaziile” își propune să sensibilizeze cadrele medicale privind asocierea bolilor metabolice cu neoplaziile și mecanismele care intervin între aceste grupe de boli.

Capitolul „Diabetul zaharat și neoplaziile” abordează diabetul zaharat prin prisma neoplaziilor tubului digestiv, ca factor de risc pentru carcinomul hepatocelular, cancerul pancreatic, leucemiile, cancerul renal, neoplaziile endocrine, cancerul bronhopulmonar.

coperta Bolile metabolice

Obezitatea și neoplaziile se disting prin cadrul epidemiologic actual. Supraponderabilitatea și obezitatea au ajuns să ocupe locul cinci în lume în topul cauzelor de mortalitate, mai ales prin comorbidităţi asociate.

Tot în acest capitol se găsesc analize pertinente pe bază de observaţii și fișe clinice la patul bolnavului, legate de obezitate și neoplazii digestive, de raportul obezitate-cancer mamar, respectiv cancere urogenitale.

Studiile epidemiologice demonstrează faptul că obezitatea este un factor care contribuie atât la creșterea incidenţei, cât și a mortalităţii din cauza cancerului de sân la femeile aflate în postmenopauză. Cele mai frecvente tipuri de cancer asociate obezităţii au un substrat hormonal și includ cancerul mamar, cel de prostată, de colon și cel al veziculei biliare.

Medicamentaţia, între riscuri și beneficii

Sindromul metabolic și neoplaziile beneficiază de trei subcapitole: epidemiologia neoplaziilor legate de sindromul metabolic, sindromul metabolic în neoplaziile digestive și sindromul metabolic ca factor de risc pentru cancerul endometrial, ovarian și mamar.

Cât privește medicaţia, sunt puse în discuţie și analizate metforminul, tiazolidindionele și riscul oncogen, dar și rolul în cancer al sulfonilureicelor, al inhibitorilor de dipeptidil-peptidază și al inhibitorilor de cotransportor sodiu-glucoză.

De reţinut este faptul că un beneficiu major al acestei clase de medicamente stă în efectul cardioprotector, cu o reducere semnificativă a evenimentelor majore cardiovasculare: infarct miocardic non-fatal, accident vascular cerebral non-fatal, scăderea mortalităţii de cauze cardiovasculare, plus o reducere semnificativă a numărului de spitalizări cauzate de insuficienţa cardiacă.

Citiți și: Monografia neurochirurgiei românești

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe