Newsflash
Apariții editoriale

Alterarea BHE în SIDA

de Dr. Otilia REGUȘ-SESERMAN - ian. 22 2016
Alterarea BHE în SIDA
     Numărul 43 al revistei Infecțio.ro subliniază riscurile neglijării măsurilor preventive în cazul bolilor infecțioase prin exemplul unui pacient în vârstă de șase ani din Catalonia decedat în urma complicațiilor unei infecții cu Corynebacteriun diphtheriae, care în mod normal poate fi prevenită prin vaccinare.
     În continuare, sunt descrise alterările barierei hematoencefalice (BHE) din cadrul infecției HIV, care apar târziu în boala SIDA. Dezorganizarea treptată a mecanismelor fiziologice ce asigură pasajul normal prin bariera hematoencefalică este prezentată sub forma teoriei „calului troian“. Mecanismele discrete prin care virusul HIV alterează funcțiile BHE sunt dezbătute pe larg în articolul semnat I. A. Diaconu și L. M. Stratan.
     În următoarele pagini ale revistei se găsesc prezentări din cadrul congresului de echinococoză ce a avut loc la București, în perioada 1–3 octombrie 2015. Au fost dezbătute supravegherea echinococozei în UE, folosirea antigenului recombinant 2B2t ca instrument de diagnostic în echinococoza chistică, controverse în managementul clinic al echinococozei chistice și structuri genetice ale unor noi tipuri de Echinococcus: canadensis și ortleppi.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe