Newsflash
ACTUALITATE Știri

APAH-RO ia pulsul medicilor și pacienților

de Cristina GHIOCA - ian. 29 2024
APAH-RO ia pulsul medicilor și pacienților

Pacienții cu hepatită și medicii care tratează astfel de cazuri sunt invitați să completeze un chestionar privind impactul măsurilor luate de autorități în 2023 asupra sănătății lor.

Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-RO) dorește să afle de la pacienții cu probleme hepatice și de la aparținătorii acestora ce impact au avut asupra lor măsurile luate de autorități (sau lipsa acestora) pentru persoanele cu hepatite virale sau nonvirale. Este interesată, de asemenea, de așteptările pacienților în ceea ce privește anul 2024 atât din prisma unor măsuri la nivelul factorilor decizionali, cât și ca activitate a organizației. 

În ceea ce privește cadrele medicale care lucrează cu pacienții hepatici, obiectivul consultării este acela de a măsura impactul din perspectiva specialiștilor.  Consultarea se va realiza până la finalul lunii februarie prin completarea unor chestionare în format on-line sau fizic. Chestionarul adresat pacienților se poate completa aici, iar cel destinat cadrelor medicale, aici

Pacienți nevoiți să-și amâne tratamentul

Rezultatele unei consultări similare desfășurate anul trecut au arătat că peste 36% dintre pacienți au fost nevoiți să își amâne începerea tratamentului antiviral, chiar dacă au avut recomandare de la medic, din cauza absenței terapiei specifice sau pentru că nu era compensată integral în termen util. Cei mai mulți pacienți (peste 38%) au beneficiat de tratament antiviral pentru hepatita C, 20% pentru hepatita B și 7% pentru coinfecția B plus Delta. 

Un aspect interesant relevat de consultările de anul trecut este acela că 80% dintre respondenți au declarat că nu știau nimic despre hepatitele virale înainte de a afla că sunt infectați. În ceea ce privește interacțiunea cu medicul de familie, 30% îl frecventează lunar, peste 28% merg trimestrial, în timp ce în jur de 24% ajung foarte rar.

În urma noului studiu, APAH-RO dorește să afle și dacă situația pacientului hepatic și încrederea lui în sistemul medical s-au schimbat, dar și dacă există opinii comune cu cadrele medicale.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe