Newsflash
Advertorial

Screeningul, diagnosticarea și managementul neuropatiei diabetice senzitivo-motorii în practica clinică

de - oct. 7 2022
Screeningul, diagnosticarea și managementul neuropatiei diabetice senzitivo-motorii în practica clinică

Recomandările consensului experţilor internaţionali. Interviu cu Profesor Khue Thy Nguyen, Universitatea de Medicină și Farmacie Ho Chi Minh City, Vietnam (P)

  • Neuropatia diabetică cauzează multe complicaţii (inclusiv ulceraţii la nivelul picioarelor) însoţite de semne și simptome evidente.
  • Majoritatea medicilor din Vietnam se uită la picioarele pacienţilor pentru a observa dacă există leziuni și le reamintesc să nu meargă desculţi mai ales dacă le dispare sensibilitatea.
  • Pacienţii care sunt afectaţi de neuropatie diabetică și picior diabetic pot suferi exacerbări din cauza pandemiei de COVID-19.

Khue Thy Nguyen copy

De ce este considerată neuropatia diabetică o „complicaţie uitată”?

Neuropatia diabetică este o complicaţie frecventă, dar uitată. Din cauza volumului excesiv de muncă și a lipsei de timp, medicii efectuează rareori screeningul complet necesar pentru identificarea semnelor neuropatiei diabetice. Dacă pacienţii nu observă și nu se plâng de faptul că este ceva în neregulă cu sensibilitatea lor, atunci medicii investighează doar leziunile vizibile de la nivelul picioarelor și le reamintesc să nu meargă desculţi.

Neuropatia diabetică netratată are consecinţe grave, printre care: ulceraţii ale picioarelor, aritmii, hipotensiune ortostatică, tulburări gastrointestinale și ale vezicii urinare.

Implicarea mea în managementul neuropatiei diabetice începe din stadiul asimptomatic. În Vietnam, ulceraţiile piciorului reprezintă o cauză frecventă de spitalizare căreia îi sunt asociate costuri ridicate de tratament. Managementul precoce și educaţia pacienţilor sunt măsurile principale necesare pentru prevenirea ulceraţiilor de la nivelul picioarelor.

Care sunt principalele provocări privind tratamentul simptomatic al neuropatiei diabetice dureroase?

Cred că provocarea principală privind managementul neuropatiei diabetice este realizarea tratamentului personalizat bazat pe profilul de risc al pacientului. La fel de importante sunt modificarea stilului de viaţă, controlul intens al glicemiei, lipidelor și tensiunii arteriale, tratamentul patogenic și managementul durerii.

Lipsa de conștientizare și timpul redus alocat pentru screening și diagnosticare joacă un rol important în managementul neuropatiei diabetice.

Pacienţii care sunt afectaţi de neuropatia diabetică au multiple complicaţii și comorbidităţi. Recomand colegilor mei să își îndrepte atenţia către complicaţiile cardiace și neurologice. Medicamentele utilizate pentru tratamentul simptomatic al neuropatiei diabetice sunt costisitoare, au eficacitate modestă și pot cauza reacţii adverse.

De ce este important ca practica clinică să urmeze recomandările Consensului de Neuropatie Diabetică?

Situaţia actuală de pandemie și necesitatea elaborării de noi strategii de tratament pentru neuropatia diabetică au fost principalele nevoi pentru care am organizat această Conferinţă de Consens. Abordarea patogenică este elementul de noutate faţă de rapoartele anterioare de consens și ghiduri. Sunt încrezătoare că medicii noștri vor recunoaște importanţa acestui consens, fie printr-o întâlnire, forum, fie prin alte mijloace.

Raportul de Consens a fost publicat în Diabetes Research and Clinical Practice tocmai pentru ca să ajungă în posesia cât mai multor medici. Raportul de Consens va fi prezentat și discutat la reuniunile știinţifice anuale ale societăţilor locale și vom organiza seminarii creditate EMC, astfel încât medicii să cunoască bine neuropatia diabetică.

În perioada pandemiei și mai ales în perioada de izolare, pacienţii au avut acces limitat la consultaţii, iar ca urmare, numărul celor internaţi în spital din cauza complicaţiilor severe ale picioarelor a crescut considerabil.

Ce aţi dori să transmiteţi colegilor medici? Care sunt cele mai importante recomandări?

Managementul neuropatiei diabetice necesită abordare multidisciplinară. Screeningul precoce și abordarea patogenică sunt elementele esenţiale ale managementului acestei afecţiuni. În rândul persoanelor care suferă de diabet, neuropatia diabetică este o complicaţie frecventă, dar asimptomatică.

Conștientizarea neuropatiei diabetice și aplicarea măsurilor adecvate pentru identificarea complicaţiei piciorului diabetic sunt elemente-cheie în cadrul abordării holistice. Neuropatia diabetică trebuie inclusă în programele educaţionale pentru pacienţi.

PENTRU INFORMAŢII SUPLIMENTARE, VĂ RUGĂM SĂ ACCESAŢI ARTICOLUL COMPLET:

Ziegler D, Tesfaye S, Spallone V, Gurieva I, Al Kaabi J, Mankovsky B, Martinka E, Radulian G, Nguyen TK, Stirban AO, Tankova T, Varkonyi T, Freeman R, Kempler P, Boulton AJM. Screening, diagnosis and management of diabetic sensorimotor polyneuropathy in clinical practice: International expert consensus recommendations. Diabetes Res Clin Pract. 2021 Sep 18:109063. doi: 10.1016/j.diabres. 2021.109063. Epub ahead of print.

Accesibil online la adresa: https://www.diabetesresearchclinicalpractice.com/article/S0168-8227(21)00422-8/fulltext

2022-06-28_220426_wörwag_onepager_diabetes-consensus_RO_culooare font schimbata_Page_1
2022-06-28_220426_wörwag_onepager_diabetes-consensus_RO_culooare font schimbata_Page_2

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe