Newsflash
Advertorial

(P) De ce avem nevoie de dezinfectanți?

de Redacția Viața Medicală - iun. 5 2020
(P) De ce avem nevoie de dezinfectanți?

Ne răspunde la această întrebare ing. Sofia Irimie, șef Departament Cercetare Farmec.

De ce este important să dezinfectăm atât mâinile, cât și suprafețele? Ce rol au dezinfectanții pentru sănătatea noastră?

În mod obișnuit, dezinfectanții se utilizează în locurile în care pot apărea surse de infecție: colectivități mari, unde pot fi persoane bolnave și risc mai mare de contagiozitate (ex: spitale, școli, spații de lucru cu personal numeros), și mai ales în locurile unde trebuie menținută o igienă perfectă (toalete, băi, spații unde se prepară sau se consumă mâncare etc.).

Mediul nostru natural, păstrat într-o stare de igienă prin menținerea permanentă a curățeniei eficiente, necesită dezinfecție propriu-zisă mai rar. Dezinfecția devine obligatorie atunci când apare o sursă de infecție. De exemplu, în situația de pandemie în care ne aflăm acum, când, din nefericire, în mediul nostru natural a apărut un nou virus patogen, care nu este detectabil și se răspândește foarte ușor, fiind transmis de la om la om prin simpla inspirare a aerului expirat.

Astfel, riscul de a ne îmbolnăvi sau de a îmbolnăvi pe alții este foarte mare, uneori chiar fatal. În astfel de situații, utilizarea dezinfectanților devine necesară și obligatorie. Virusul patogen, provenit de la o persoană bolnavă, se depune pe toate suprafețele și obiectele atinse de această persoană, motiv pentru care utilizarea dezinfectanților ne poate proteja de îmbolnăvire, pentru că soluțiile dezinfectante au proprietatea de a elimina mircoorganismele patogene, precum bacterii, fungi, levuri sau virusuri. Acțiunea unui dezinfectant este specificată pe etichetă.

Dermofarm - Dezinfectant Maini (1)

Este o diferență înte dezinfectanți și biocide?

Dezinfectanții sunt o categorie de biocide. Biocidele reprezintă substanțe sau amestecuri de substanțe care distrug, împiedică sau previn acțiunea unor organisme nocive. Alte categorii de biocide sunt insecticidele, pesticidele, repelenții.

Ce fel de teste clinice sunt necesare și cum se avizează biocidele?

Biocidele pot fi comercializate doar dacă sunt avizate de Comisia Națională pentru Produse Biocide (în timpul stării de urgență, avizarea a fost efectuată de către Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino"). Avizul se obține după ce comisia de experți studiază și aprobă dosarul produsului biocid. Elementele absolut necesare ale dosarului sunt testele de eficiență, care demonstrează activitatea biocidului asupra microorganismului clamat.

Dacă eticheta sau orice alt document al produsului pretinde o acțiune bactericidă, fungicidă, virucidă etc., aceste acțiuni trebuie să fie dovedite prin teste microbiologice standardizate, efectuate de laboratoare acreditate. Atunci când căutați un produs cu efect dezinfectant, verificați ca pe etichetă să fie menționate numărul avizului și microorganismele asupra cărora acționează, fiind două elemente obligatorii în etichetarea acestui tip de produse. Pe piața de profil există numeroase produse similare, pe care consumatorii le confundă cu dezinfectanții, deoarece nu cunosc toate informațiile tehnice și legislative.

Ce condiții trebuie să îndeplinească un dezinfectant pentru a fi eficient?

Pentru a fi eficient, un dezinfectant trebuie să conțină una sau mai multe substanțe cu acțiune asupra microorganismului vizat, în concentrație activă. Acest lucru este strict necesar și trebuie să fie demonstrat de teste microbiologice standardizate. Un biocid cu acțiune „bactericidă” trebuie să conțină substanțe care acționează asupra bacteriilor, iar cel cu acțiune „virucidă” trebuie să conțină substanțe care acționează asupra virusurilor. Aceste acțiuni trebuie să fie dovedite chiar dacă substanțele utilizate sunt cunoscute din literatura de specialitate. Dovada incontestabilă pentru eficiență este avizul obținut pentru un astfel de produs.

Care este rolul alcoolului și în ce concentrație este recomandat pentru a fi eficient?

Alcoolii (etilic, n-propilic, izopropilic) sunt substanțe biocide cu spectru larg de acțiune, care într-un interval de concentrație între aproximativ 60% și 90% acționează asupra unei game largi de microorganisme: bacterii, fungi, virusuri, levuri etc. Desigur, eficacitatea dezinfectantului depinde și de substanțele aditive folosite, dar și de calitatea alcoolului utilizat. Pentru un dezinfectant de calitate, cu minime efecte secundare daunătoare pentru sănătatea umană sau cea a mediului, este nevoie de materii prime de calitate farmaceutică, cu o puritate foarte ridicată.

Farmec - productie biocide (1)
Farmec, producție biocide

De ce este preferabil să folosim dezinfectanți pe bază de alcool în locul celor cu clor sau cu alte substanțe active?

 Alcoolii au un spectru foarte larg de acțiune asupra unei varietăți mari de bacterii, fungi și virusuri, iar utillizați extern au o toxicitate redusă asupra omului. Dezinfectanții cu clor, deși activi, se pot utiliza mai mult pe suprafețe. Pentru mâini nu sunt recomandați, pentru că pot provoca iritații. Totodată, au dezavantajul unui miros puternic și neplăcut, ce poate declanșa reacții adverse, în special persoanelor care suferă de afecțiuni respiratorii.  

Care sunt noile produse dezinfectante pe bază de alcool lansate de Farmec?

Farmec loțiune dezinfectantă pentru mâini cu alcool 70% este un dezinfectant alcoolic cu efect virucid, bactericid, fungicid, cu acțiune rapidă, destinat dezinfecției igienice a mâinilor,  pentru uz personal. 

Dermofarm dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool etilic 80% v/v este o soluție dezinfectantă alcoolică cu efect virucid, bactericid, fungicid, cu acțiune rapidă, destinată dezinfectării igienice și chirurgicale a mâinilor.

Dermofarm dezinfectant pentru suprafețe pe bază de alcool etilic 80% v/v este o soluție virucidă, antibacteriană, antifungică, cu acțiune rapidă, destinată curațării și dezinfectării suprafețelor, materialelor, echipamentelor și mobilierului din unitățile medicale, saloane cosmetice sau alte spații care impun un grad ridicat de igienă.

Care este diferența între dezinfectanții Farmec și Dermofarm?

Produsele Dermofarm au o concentrație mai mare de alcool și dispun suplimentar de teste specifice pentru dezinfecție în unitățile medicale, unde acționează într-un mediu de infecție mult mai virulent. Astfel, recomandăm dezinfectanții Farmec pentru mâini pentru populația largă și dezinfectanții Dermofarm pentru sectorul de servicii medicale și companiilor care au un spațiu de lucru cu un flux de persoane mai mare.

Irimie S.
Ing. Sofia Irimie, Șef Departament Cercetare Farmec

Atunci când căutați un produs cu efect dezinfectant, verificați ca pe etichetă să fie menționate numărul avizului și microorganismele asupra cărora acționează, fiind două elemente obligatorii în etichetarea acestui tip de produse. (Ing. Sofia Irimie, Șef Departament Cercetare Farmec)

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe