Newsflash
Advertorial

Harrison – Boli infecțioase (P)

de Dr. Maria DRAGOTĂ - nov. 12 2020
Harrison – Boli infecțioase (P)

Adeseori, identificarea precisă a agentului patogen și a sensibilității lui la medicamente reprezintă o chestiune de maximă urgență. Toate noutățile din domeniu sunt acum accesibile în limba română, în tratatul „Harrison – Boli infecțioase”, apărut recent la Editura ALL.

banner VM

Medicii care îngrijesc în prezent pacienții cu boli infecțioase trebuie să facă față unor provocări extraordinare, precum evoluția rapidă a multor microorganisme responsabile de aceste afecțiuni, apariția unor forme noi sau mai agresive de boală, fluxul continuu de informații, constrângerile legate de timp, resurse și costuri. Adeseori, identificarea precisă a agentului patogen și a sensibilității lui la medicamente reprezintă o chestiune de maximă urgență. Toate noutățile din domeniu sunt acum accesibile în limba română, în tratatul Harrison – Boli infecțioase, apărut recent la Editura ALL.

Acesta este un volum de sine stătător care cuprinde selecția de capitole despre bolile infecțioase din tratatul Harrison – Principiile Medicinei Interne, ediția a 18-a. Obiectivul declarat urmărit de editorii Dennis L. Kasper și Anthony S. Fauci este acela de a le oferi studenților și medicilor o singură sursă care să transmită rapid informații precise, accesibile și actuale, capabile să satisfacă necesitățile clinice imediate și totodată integrate în contextul factorilor epidemiologici, fiziopatologici și genetici de bază.

Autorii celor 132 de capitole sunt cei mai cunoscuți experți în domeniu din lume, ale căror puncte de vedere reprezintă rodul multor decenii de practică medicală și al cunoașterii comprehensive a literaturii de specialitate. Recomandările cu privire la opțiunile de diagnostic și la regimurile terapeutice – medicamentele de elecție, dozele, durata tratamentului și alternativele – iau în calcul nu doar tendințele și preocupările actuale, ci și factorii pe termen mai lung care au modelat circumstanțele prezente și vor continua să influențeze și evoluțiile ulterioare. Printre ei se numără prevalența, distribuția, caracteristicile afecțiunilor și alternativele de management în schimbare din diferite regiuni ale lumii. În consecință, toate subiectele sunt abordate din perspectivă internațională.

Capitolul semnat de Jeffrey I. Gordon și Rob Knight, „Microbiomul uman” (Capitolul 3), sintetizează și oferă o perspectivă specializată asupra recentelor descoperiri revoluționare, elucidând relațiile complexe dintre organismul uman și miliardele sale de microbi și de gene microbiene asociate. Un capitol de mare importanță practică, semnat de Robert A. Weinstein (Capitolul 14), abordează infecțiile asociate cu asistența medicală, subiect cu o semnificație puternică în privința îngrijirii pacienților în general și a rezistenței antimicrobiene în special.

Capitolul 37, scris de David Goldblatt și Katherine L. O’Brien, evidențiază transformările din domeniul epidemiologiei infecțiilor pneumococice ca urmare a utilizării vaccinului antipneumococic conjugat, cu rate generale ale bolii invazive reduse cu peste 75% la copiii și la sugarii din SUA și cu rate ale infecțiilor cu serotipul din vaccin scăzute cu peste 90% în populația generală. Infecțiile enterococice au devenit suficient de frecvente pentru a fi tratate separat și detaliat, în Capitolul 40, semnat de Cesar A. Arias și Barbara E. Murray.

Capitolul 93, dedicat infecției cu HIV și SIDA, scris de Anthony S. Fauci și H. Clifford Lane, este considerat clasic în domeniu. De asemenea, o perspectivă cuprinzătoare prezintă și capitolele clasice despre tuberculoză (Capitolul 70, semnat de Mario C. Raviglione și Richard J. O’Brien) și malarie (Capitolul 119, semnat de Nicholas J. White și Joel G. Breman).

Tipărit integral color, acest volum masiv, de 1.440 de pagini, este bogat ilustrat, oferind informații esențiale într-un format accesibil, ușor de înțeles. Două capitole sunt veritabile atlase, care pot fi de neprețuit în evaluările clinice: Capitolul 11 prezintă imagini ale erupțiilor cutanate asociate febrei, iar Capitolul 121 prezintă frotiuri de sânge cu diferite stadii ale paraziților care determină malaria și babesioza.

La sfârșitul cărții există o secțiune de autoevaluare cu întrebări și răspunsuri. De asemenea, cititorii au la dispoziție o Anexă utilă, cu valorile analizelor de laborator relevante din punct de vedere clinic.

Valorosul conținut este pus în pagină de editori și de colaboratori de renume într-o prezentare ideală pentru activitatea studențească, precum și pentru medicii aflați în toate etapele formării. Așadar, tratatul Harrison – Boli infecțioase constituie un instrument care poate fi extrem de util în clinică, în cabinetul medical și la pregătirea pentru examenele de specialitate. 

Cartea poate fi comandată pe site-urile www.medlibris.ro și www.all.ro.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe