Newsflash
Advertorial

Feedback de experiență – să încurajăm instalarea radiologilor în Franța (P)

de - oct. 14 2022
Feedback de experiență – să încurajăm instalarea radiologilor în Franța (P)

Cum se poate promova mobilitatea radiologilor în Europa?

Mots Cles

În timp ce tot mai mulți medici se gândesc să se mute în străinătate, iar Franța și multe țări din Uniunea Europeană se confruntă cu un deficit structural de practicieni în radiologie, Fabio Roffi și Michaël Benayoun, parteneri fondatori ai Grupului Résonance Imagerie, discută despre eforturile depuse de grup pentru a facilita instalarea colegilor din/în Franța.

Încurajarea instalării radiologilor cu calificări străine, o provocare pentru a face față deficitului și a satisface aspirațiile medicilor

Franța, ca și alte țări din Uniunea Europeană, se confruntă cu un deficit de radiologi pe întreg teritoriul său. În medie, în Franța există 12,9 radiologi la fiecare 100.000 de locuitori, o rată care poate scădea la mai puțin de 5 la 100.000 de locuitori în unele regiuni. În Germania și în Țările de Jos, rata medie este, de asemenea, de aproximativ 5 sau 6 medici la 100.000 de locuitori. Timpi de așteptare pentru o examinare, renunțarea la îngrijiri, distanțe excesive pentru a avea acces la un RMN sau la un scanner – această lipsă de practicieni devine o adevărată problemă de sănătate publică.

„În Franța, deficitul de radiologi este urmarea în special a unei politici de limitare a diplomelor, cunoscută sub numele de numerus clausus. Chiar dacă această limitare a fost abolită, efectele vor dura ceva timp până când se vor face simțite, iar acum ne confruntăm cu un dezechilibru în demografia medicală. Mulți colegi se pensionează ori se vor pensiona în anii următori, ceea ce accentuează lipsa de practicieni în Franța”, explică doctorul Michaël Benayoun.

În plus față de acest dezechilibru în demografia medicală, mobilitatea, inclusiv cea europeană, devine treptat parte din cultura radiologilor. Pentru dr. Fabio Roffi, „există un dublu fenomen. În primul rând, există medici francezi care au plecat să studieze în universități din Uniunea Europeană pentru a ocoli numerus clausus și care, uneori, după ce au practicat în străinătate, doresc să se întoarcă în Franța. Avem, de asemenea, mulți colegi români, italieni și spanioli care doresc să vină să profeseze în Franța, pentru a avea acces la echipamente de ultimă generație, la o remunerație atractivă sau, pur și simplu, pentru a trăi experiența expatrierii alături de familiile lor. Recrutarea de medici străini este complementară cu recrutarea de medici francezi”. De fapt, în prezent, aproape 10% dintre medicii care profesează în Franța au deja o diplomă de la o universitate străină.

Cu toate acestea, chiar dacă această mișcare de instalare a radiologilor în Franța există, ea nu este suficientă în prezent. „Grupul de imagistică prin rezonanță a creat, prin urmare, o serie de instrumente și resurse pentru a facilita mobilitatea medicilor și instalarea acestora în Franța”, adaugă dr. Benayoun.

Eforturi pentru facilitarea instalării în Franța a radiologilor cu diplome din Uniunea Europeană

Doctorul Michaël Benayoun, co-fondator al Grupului de imagistică prin rezonanță, explică: „Căutăm în mod regulat noi radiologi care să se alăture aventurii, care sunt absolvenți ai Uniunii Europene. În primul rând, este important de știut că, prin politica de armonizare a diplomelor la scară europeană, un medic cu o diplomă de la o universitate din Uniunea Europeană poate veni să profeseze în Franța”.

Grupul a înființat un serviciu de asistență pentru procedurile administrative: traducerea diplomei, înscrierea la Colegiul Medicilor din Franța și pregătirea pentru interviu. „În ceea ce privește nivelul lingvistic, candidaților la instalare li se cere să producă oral un diagnostic și un raport la nivel B1. Acesta este un nivel de limbă relativ accesibil. În ceea ce privește grupul, verificăm, de asemenea, competențele lingvistice în momentul recrutării și putem îndruma candidații spre cursuri de limba franceză, pentru a le permite să obțină aprobarea și pentru a-i ajuta să progreseze pe parcurs", spune dr. Roffi.

Medicul înregistrat în Franța va primi apoi un număr RPPS și un număr de securitate socială. De asemenea, va fi necesară o asigurare pentru a putea practica. „În general, procedurile de înregistrare decurg rapid. Ordinul sau Securitatea Socială din Franța știu foarte bine că există un deficit de practicieni! În cadrul grupului, avem un manager de instalare a radiologilor, care este responsabil pentru asistarea medicilor în fiecare etapă a instalării lor, atât administrativă, cât și personală”, adaugă dr. Benayoun.

Luarea în considerare a dimensiunii personale și familiale a mobilității radiologilor

Dr. Roffi detaliază o dimensiune crucială a mobilității: sprijinul acordat întregii familii în timpul mutării. „Ne-am dat seama rapid că mutarea în Franța nu este doar o chestiune profesională, ci și o alegere personală și de familie! De asemenea, managerul de instalare a radiologilor îi ajută pe medici să găsească o locuință, să rezolve formalitățile administrative (bancă, asigurări sociale, asigurări etc.), să găsească grădinițe sau școli pentru copii sau să găsească firma de mutări potrivită. De asemenea, organizăm adesea vizite în orașe și cabinete pentru a le permite medicilor să se familiarizeze cu noul lor mediu. Noi nu suntem dentiști, dar se face totul pentru a-i pune pe viitorii noștri colegi într-un scaun!”

Grupul a primit-o recent pe dr. Mayssa Yazbek, absolventă de radiologie din România. „Totul a fost gestionat de echipa grupului, care m-a ajutat foarte mult în ceea ce privește instalarea și mutarea mea și care mi-a găsit un loc la o creșă pentru copilul meu. În ceea ce-i privește pe colegi și pe pacienți, primirea medicilor străini este călduroasă: este adesea o ușurare pentru ei să vadă un nou practician sosind într-un cabinet, acesta răspunde unei cereri reale”, continuă dr. Yazbek. 

Să propună condiții de practică în concordanță cu aspirațiile radiologilor

„Oferim o mare flexibilitate în ceea ce privește instalarea noilor medici. Acesta poate varia de la simplul statut de medic privat la cel de medic salariat. Dorința grupului este de a-i putea integra pe acești noi medici ca medici asociați. Această flexibilitate a statutului este o cerere reală din partea medicilor, în special din partea noii generații”, explică dr. Michaël Benayoun.

Fiecare radiolog va alege să lucreze în ritmul care i se potrivește cel mai bine, între trei și cinci zile pe săptămână. „Grupul nu le cere radiologilor săi să fie de gardă. Fiecare radiolog va avea un număr destul de mare de săptămâni libere, între 6 și 8 săptămâni pe an”, adaugă dr. Fabio Roffi.

„Radiologii pot lucra pe aparate de ultimă generație și în toate modalitățile pe care le doresc: radiografie, mamografie, mici proceduri intervenționale (puncție - infiltrație - microbiopsie mamară), RMN, scanner”, adaugă doctorul Michaël Benayoun.

Franța este o țară istorică de excelență în domeniul radiologiei și este o destinație atractivă pentru colegii noștri europeni: echipamente de ultimă generație, condiții de lucru confortabile și salarii ridicate, care pot ajunge până la 20.000 de euro net pe lună, toate acestea sunt disponibile.

Veniți alături de noi: https://www.recrutement-radiologue.com/instalaie-radiolog-france

(P)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe