Newsflash
OPINII

Adevăruri dureroase

Adevăruri dureroase

Ar fi fost de așteptat ca distribuirea produselor de igienă să decurgă normal, iar cei care primesc astfel de ajutoare să fie bucuroși că le primesc. Dar situația a fost alta.

Uniunea Europeană a oferit la începutul acestui an, prin Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (POAD), pachete cu ajutoare destinate persoanelor din categoria celor defavorizate, în acord cu dispozițiile Regulamentului (UE) nr. 223/2014 al Parlamentului European și al Consiliului privind Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane. În România, în baza HG nr. 784/2018 pentru stabilirea unor măsuri necesare în vederea implementării POAD, în luna ianuarie au fost distribuite, cu titlul de ajutoare, pachete cu produse de igienă, respectiv periuțe de dinți, pastă de dinți, săpun, șampon și detergenți.

2020_01_23_1_primaria-sibiu-distribuie-produse_87002

Ar fi fost de așteptat ca distribuirea produselor de igienă să decurgă normal, iar cei care primesc astfel de ajutoare să fie bucuroși că le primesc. Dar situația a fost alta: cei mai mulți dintre ei nu le-au dorit și nu le-au ridicat. Această reacție, aparent surprinzătoare, exprimă în mod obiectiv greșelile repetate ale politicilor de sănătate. Programele sporadice de asistență stomatologică finanțate de diferite entități publice sau private adresate unui număr redus de persoane defavorizate demonstrează această realitate tristă din domeniul sănătății orale.

Unde ne aflăm cu educația sanitară a populației? Când vor acorda autoritățile atenția necesară implementării unor programe naționale de educație sanitară stomatologică? Ce poți să crezi despre un cetățean al UE care declară că nu folosește săpun sau detergenți și nu are nevoie de pastă și periuță de dinți?

În orice abordare, nevinovați de această situație sunt chiar acești semeni ai noștri, victime ale nepăsării. Nu e destul să li se ofere produse de igienă, trebuie mai întâi să fie învățați să le folosească și să li se explice care este rostul produselor de igienă pentru fiecare dintre ei, dar și pentru colectivitate.

Medicii stomatologi pot să repare această situație în domeniul sănătății orale, dar în lipsa unui cadru organizatoric național și a unor activități procedurate acest lucru nu se poate întâmpla. Educația medicală stomatologică a cetățenilor trebuie să meargă la ei acasă, în școli și în locurile în care trăiesc și muncesc. Nu putem aștepta ca ei să vină să ne caute pentru a fi instruiți cu privire la un comportament de viață sanogen.

Cabinetele stomatologice dentare sunt private și sunt accesate de pacienți care își permit financiar să le viziteze. Susținerea financiară a asistenței stomatologice prin sistemul public de asigurări sociale de sănătate este total insuficientă. Persoanele care ajung în contact cu medicii stomatologi primesc educația sanitară de specialitate țintită. Copiii și tinerii din colectivitățile dispensarizate stomatologic la cabinetele școlare de specialitate se bucură, și ei, de o educație medicală stomatologică adecvată. Dar cei care nu au și nu au avut acces la un serviciu de stomatologie nu au un minimum de educație medicală și, ca atare, refuză să primească gratis periuța și pasta de dinți.

Distribuirea gratuită a ajutoarelor care constau în produse de igienă este un lucru foarte bun, chiar extraordinar, dar trebuie completat cu un program educațional adecvat. Ignoranța și resemnarea într-o poziție socială precară nu trebuie să mai existe în România. Sunt adevăruri dureroase care trebuie să ne îngrijoreze și să ne trezească la realitate.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe