Newsflash
ACTUALITATE

Șapte din zece români au probleme cu greutatea

de Cristina GHIOCA - aug. 23 2024
Șapte din zece români  au probleme cu greutatea

Aproape 34% dintre turiștii consultaţi la malul mării, în cadrul unei campanii de prevenţie, erau supraponderali, 28,8% au prezentat obezitate de gradul I, iar 9,2% obezitate de gradul II și III.

Peste 5.300 de persoane au fost consultate anul acesta, în perioada 12-17 august, în sudul litoralului românesc, în cadrul unei noi ediţii a campaniei „Asumă-ţi să fii sănătos”. Acţiunea a fost organizată de Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București (UMFCD), în parteneriat cu Societatea Română de Dermatologie (SRD), Societatea Română de Endocrinologie (SRE) și Societatea Română de Pediatrie (SRP). 

„Este remarcabil faptul că această campanie se bucură de un interes într-o continuă creștere din partea turiștilor. Acest lucru înseamnă și o creștere direct proporţională a gradului de conștientizare a oamenilor asupra rolului extrem de important pe care îl are medicina de prevenţie în păstrarea echilibrului stării de sănătate”, a declarat prof. dr. Viorel Jinga, rectorul UMFCD, la finalul campaniei. 

În cele șase zile de campanie, medicii au identificat suspiciuni de boli dermatologice grave, pacienţi cu risc crescut și foarte crescut de fractură osteoporotică sau cu diverse afecţiuni tiroidiene, precum și persoane cu un grad ridicat de obezitate. Printre problemele identificate de medicii dermatologi s-au numărat 22 de suspiciuni de carcinom bazo-celular și 4 de carcinom spino-celular, 42 de suspiciuni de nevi displazici atipici și 5 suspiciuni de melanom.  

„Cancerul de piele este cea mai frecventă formă de cancer pe care o poate face omul, iar melanomul, dacă nu este depistat în fazele incipiente, are un prognostic de viaţă foarte scăzut. Dacă este depistat la timp, există chiar și la noi terapii care fac posibilă rezolvarea totală a leziunilor, astfel încât omul să aibă o viaţă normală”, a punctat dr. Alin Nicolescu, secretarul general al SRD.

Crește numărul adulţilor supraponderali

În ceea ce privește greutatea corporală, peste 70% dintre turiștii care s-au prezentat la corturile amplasate pe plajă aveau probleme: 33,8% erau supraponderali, 28,8% au prezentat obezitate de gradul I, iar 9,2% obezitate de gradul II și III. La copii situaţia a fost mai bună. Peste 71% dintre ei aveau greutate corporală normală, 19% erau supraponderali, 3% au prezentat un grad ridicat de obezitate, iar 4,5% erau subponderali. Anul acesta, în premieră, medicii pediatri și-au dorit să evalueze și sănătatea orală a celor mici.  

„Știm că România deţine un loc fruntaș în ceea ce înseamnă lipsa de utilizare a periuţei și a pastei de dinţi, așa încât în chestionarul pe care l-am gândit au fost câteva întrebări importante, care să ne dea un reper vizavi de igiena orală a copiilor. Când au început să se spele pe dinţi, de câte ori schimbă periuţa, când se adresează medicului stomatolog, acestea sunt doar câteva dintre aceste întrebări”, a explicat prof. dr. Doina Pleșca, președinta SRP. Rezultatele au arătat că aproximativ 50% dintre copiii evaluaţi au declarat că se spală pe dinţi de două ori pe zi, iar 30% doar o singură dată. În același timp, 20% dintre ei își schimbă periuţa de dinţi lunar, 21% la două luni, iar 34,1% la trei luni. 

Din numărul total de persoane care au efectuat screening pentru sindromul metabolic, 26% au fost identificate cu această afecţiune. Pe categorii de populaţie, 49,1% dintre bărbaţii cu vârsta de peste 50 de ani și 34,4% dintre femeile aflate în postmenopauză au prezentat sindrom metabolic. În ceea ce privește riscul de fractură osteoporotică, 6,75% au prezentat un risc crescut sau foarte crescut. „Osteoporoza este o boală frecventă, dar statisticile arată că un număr foarte mare de femei nu sunt diagnosticate – doar una din cinci femei este diagnosticată”, a atras atenţia prof. dr. Cătălina Poiană, prorector al UMFCD. 
 


Notă autor:

Sursă foto: UMFCD.RO

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe