Newsflash

Îmbătrânirea precoce

de - oct. 9 2015
Îmbătrânirea precoce

     Subalimentația (țăranilor români de la început de secol XX) are în primul rând consecințe patologice care conduc la imensa morbiditate și mortalitate rurală, dar și la ceea ce doctorul Nicolae Lupu (1906) numește „îmbătrânirea precoce“ pe care o descrie astfel: „Femeile la 30 ani au față de 50 și vlaga tot aceeași; bărbații au fața trasă, galbenă, zbârcită și pământoasă. Acela care a zugrăvit flăcăi români rumeni și musculoși în timpurile prezente a făcut un rău serviciu țării. Majoritatea sunt debili și statisticile medicilor recrutori o dovedesc cu prisosință. De la asemenea organisme decăzute, vine și progenitura putredă, și, de la aceste amândouă cauze, mortalitatea mare și slaba rezistență a adulților și copiilor“.

 

 

Fragment reprodus din volumul „România Medicilor“, publicat de editura Humanitas. Constantin Bărbulescu, autorul lucrării, predă la Facultatea de Istorie și Filozofie a Universității „Babeș-Bolyai“ Cluj-Napoca.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe