Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

40% din cazurile de demență ar putea fi prevenite

de Magdalena Tănăsescu - mai 14 2024
 40% din cazurile de demență ar putea fi prevenite

Specialiștii americani în sănătatea creierului au dezvoltat, în colaborare cu pacienții lor, un „Scor de Îngrijire a Creierului” (Brain Care Score).

Potrivit unui studiu publicat în revista de specialitate Frontiers in Neurology, persoanele cu un Scor de Îngrijire a Creierului crescut prezintă un risc mai mic de a dezvolta demență sau de a suferi un accident vascular cerebral în etapele următoare ale vieții. 

Conform specialiștilor, 40% din cazurile de demență și 60% din accidentele vasculare cerebrale pot fi puse pe seama unor factori de risc modificabili, astfel că ar putea fi prevenite. 

Testul Brain Care Score a fost dezvoltat de medici, cercetători și specialiști în sănătatea creierului de la McCance Center for Brain Health, în parteneriat cu pacienții, tocmai pentru a pune la dispoziția publicului și personalului medical un instrument practic, bazat pe dovezi științifice, cu scopul de a-i determina pe pacienți să facă acele ajustări de comportament care modifică factorii de risc pentru sănătatea creierului.

Scorul de Îngrijire a Creierului cuprinde factori precum tensiunea arterială, nivelul colesterolului, hemoglobina glicozilată (A1c), indicele de masă corporală, dar și aspecte ce țin de stilul de viață precum: alimentația, consumul de alcool, activitatea fizică, somnul și renunțarea la fumat.

Conform celor mai recente date statistice privind demența la noi în țară, în anul 2022 medicii de familie au raportat 7.920 de cazuri noi de îmbolnăvire de demență. În ceea ce privește accidentul vascular cerebral, ultimele estimări arată că în România au loc anual aproximativ 60.000-70.000 de accidente vasculare cerebrale. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe