resep masakan indonesia

recept pojok game jual obral berita bola delicious recipe resep masakan indonesia resep masakan indonesia Adi Sucipto News and Entertainment

MedicHub

| | Tipareste pagina Trimite prin email Trimite prin Yahoo Messenger

Vocea contează cel mai mult

Autor: Dr. Richard CONSTANTINESCU | 14 Iulie 2017
     Scriu aceste rânduri când tocmai ne-a părăsit scriitorul-medic Augustin Buzura (22 septembrie 1938 – 10 iulie 2017). Mi-a rămas în minte finalul mesajului Danielei Zeca Buzura, publicat pe pagina sa de facebook la câteva ore după ce socrul său a trecut în altă lume: „Să nu te smiorcăi nici măcar acum... o să mai vorbim... căci vocea contează cel mai mult...”.
     Mereu am căutat vocile vibrante ale istoriei medicinii românești. Persoane care au un contur distinct, care au fost mai mult decât profesia lor. Oameni pentru care medicina nu a însemnat doar palpare și percuție, ci ascultare reală și încercare de înțelegere complexă a existenței umane.
     Îmi plac întâlnirile medicale din orașele mici ale României. Parcă acolo oamenii sunt mai reali și mai implicați în reliefarea unor personalități marcante ale urbei ori ale zonei. Mulți își petrec ani buni scotocind în arhive și punând cap la cap documente. Cheltuind timp, energie și bani în dorința de a oferi comunității informații despre un înaintaș de a cărui memorie nu se mai preocupă nimeni – nici măcar urmașii, dacă aceștia există.
     Medici pensionari, istorici, profesori de limba română sau muzeografi, necunoscuți celor din marile centre universitare sau revistelor cotate, pun iubire și pasiune și aduc în prezent comorile umane ale trecutului. La Salonta, Vaslui, Tecuci, Roman, Cisnădie, Bârlad sau la Hațeg, am întâlnit oameni minunați care scriu despre minuni de oameni. Tratatele de istorie a medicinii român
Publicitate
ești nu pot cuprinde atâtea nume cât pot cuprinde plăcile și tăblițele crucilor din cimitire. Nicio revistă de profil nu are atâta spațiu cât au inimile celor ce poartă amintirile și răspândesc poveștile memorabile ale celor care au fost odinioară.
     Numele Alexandru Suceveanu nu le spune nimic tulcenilor de astăzi. Cel puțin majorității lor – majoritatea intelectualilor, a intelectualilor medici. Pentru cei de acum peste un secol, cu siguranță dr. Suceveanu era un reper. Acesta s-a născut la București în anul 1867 și a urmat Facultatea de Medicină din Capitală, pe care a finalizat-o cu o teză intitulată „Despre nevroze, în special crampa scriitorilor”.
     Ca să ajungi să înțelegi oamenii, este necesar să cunoști cât mai bine spațiul în care aceștia trăiesc. Dr. Alexandru Suceveanu a activat în zone diferite ale țării: medic al plaiului Muntele, Suceava – în vremea marii epidemii de difterie (1890–1892), medic al plaiului Slănic, Buzău (1894–1896), medic de plasă în jud. Dâmbovița (1897–1898), în jud. Prahova și medic al Penitenciarului Telega (1998–1900). A fost medic al spitalului Ungheni (1902–1903), medic al spitalului rural Țăndărei (1903), medic al spitalului și orașului Vălenii de Munte (1903–1904), medic primar provizoriu al jud. Prahova (25 iun. 1904 – feb. 1905), medic al spitalului rural Cocioc, Ilfov. În final, la 1 iulie 1905, prin concurs, a fost numit definitiv în funcția de medic primar al județului Tulcea.
    Dr. Suceveanu era un personaj foarte activ. Susținea frecvent conferințe despre igienă și îi învăța pe semenii săi cum să-și îngrijească sănătatea și cum să se păzească de bolile molipsitoare. Multe dintre textele cuvântărilor sale erau tipărite și împărțite publicului, cu diverse prilejuri.
     S-a implicat și în publicistică – redactând ziarul „Câmpina” și ulterior „Sanitarul”. La inițiativa sa, a fost ridicat în cimitirul din Câmpina un monument la mormântul dr. V. Tiron, fost medic de plasă care a murit de febră tifoidă, victimă a datoriei. Dr. Alexandru Suceveanu a strâns prin subscripție publică 2.300 de lei pentru acel monument funerar.
     Toate acestea reprezintă doar o mică fereastră deschisă spre un om a cărui voce poate fi ascultată și astăzi. Numai să avem bunăvoința de a căuta.

 

 
Articole in legatura
Nu exista articole in legatura.
Autori in legatura
Nu exista articole in legatura.
 
Galerii foto in legatura
Nu exista galerie asociata acestui articol.
Fisiere la download
Nu exista fisiere disponibile pentru download.
 

 
Viaţa Medicală