resep masakan indonesia

recept pojok game jual obral berita bola delicious recipe resep masakan indonesia resep masakan indonesia Adi Sucipto News and Entertainment

MedicHub

| | Tipareste pagina Trimite prin email Trimite prin Yahoo Messenger

Un război cu multe înfrângeri

Autor: Dr. Martin S. MARTIN | 4 Martie 2016
Un război cu multe înfrângeri
     Omenirea se luptă de multă vreme cu inamici de care nu poate scăpa și față de care puterea noastră este limitată, precum vremea neprielnică, catastrofele naturale, invaziile dăunătorilor în agricultură sau epidemiile. Unul dintre exemplele în care oamenii au înregistrat, în cel mai bun caz, succese temporare este reapariția periodică a invaziei de ploșnițe din colectivitățile umane, care suferă cu dezgust și disperare din cauza agresiunii acestor insecte parazite, greu de stârpit.
     Adaptată de multă vreme să trăiască pe seama omului, ploșnița de pat se hrănește exclusiv cu sânge uman. Introducerea DTT, după cel de-al Doilea Război Mondial, a determinat  un mare progres în combaterea acestor insecte, dar rezistența câștigată de Cimex le-a asigurat supraviețuirea și răspândirea. În prezent, insectele supraviețuiesc unor doze de DDT de o mie de ori mai mari decât în urmă cu câteva decenii. Chiar și noile insecticide, bazate pe neonicotinoide, își pierd eficacitatea, motiv pentru care invazia de ploșnițe câștigă rapid teren pe toate continentele. Infestarea orașului New York de acum câțiva an
Publicitate
i a înregistrat proporții atât de mari, încât cele mai elegante clădiri și hoteluri au fost incapabile de a se izola de agresorii minusculi.
Cimex lectularius, ordinul Hemipterelor, familia Cimicidelor (ploșnița de pat)
 
     Toate comunitățile umane sunt vulnerabile, iar răspândirea paraziților se face prin haine, bagaje, saltele, lenjerie și obiecte casnice. Marile orașe devin și mai vulnerabile, datorită numărului imens de focare de multiplicare. În casele afectate, paraziții trăiesc în cuiburi, se înmulțesc cu repeziciune și pot rezista luni de zile fără să aibă acces la sânge uman. Pe lângă neplăcerile legate de disconfortul ciupiturilor, oamenii pot dezvolta erupții cutanate, infecții supraadăugate de piele, reacții alergice, astm bronșic și multiple efecte psihologice, precum insomnia prelungită, anxietatea și stresul.
     Invaziile de ploșnițe nu reprezintă un subiect minor, afectând viața oamenilor, prestigiul locuințelor și comunității, dar și situația economică individuală și colectivă. Combaterea acestora este costisitoare, presupune intervenții repetate și rămâne, din păcate, la un grad scăzut de eficiență. Cu doar câteva zile în urmă, două echipe de cercetători au comunicat că au identificat 36.985 de gene responsabile pentru rezistența ploșnițelor, gene care vor deveni țintele cercetărilor ulterioare care vizează vulnerabilitatea populației de Cimex la insecticide. Pe lângă genele protectoare, ultimele cercetări au identificat prezența în corpul insectelor a 400 de specii bacteriene care le măresc rezistența și care permit formarea de substanțe nutritive ce lipsesc din sângele uman. Bactericidele potrivite ar mări șansele acestui demers de a combate rezistența ploșnițelor. Știința geneticii aduce o rază de speranță, care – după definirea obiectivului, va avea de inventat mijloace de combatere prin care s-ar putea obține, în sfârșit, o victorie asupra dezgustătoarelor insecte parazite.
Aspect tegumentar al ciupiturii de ploșniță

 
 
Articole in legatura
Nu exista articole in legatura.
Autori in legatura
Nu exista articole in legatura.
 
Galerii foto in legatura
Nu exista galerie asociata acestui articol.
Fisiere la download
Nu exista fisiere disponibile pentru download.
 

 
Viaţa Medicală