resep masakan indonesia

recept pojok game jual obral berita bola delicious recipe resep masakan indonesia resep masakan indonesia Adi Sucipto News and Entertainment

MedicHub

| | Tipareste pagina Trimite prin email Trimite prin Yahoo Messenger

Un altfel de Atelier

Autor: Conf. univ. István KIRÁLY V. | 29 Aprilie 2011
Un altfel de Atelier
   Atelierul de Filosofie şi Antropologie Medicală s-a conturat iniţial într-un context asociat revistei Philobiblon, o publicaţie ştiinţifică mai specială, numită şi transdisciplinară, în care tematicile propuse sunt abordate din perspectiva diverselor discipline ştiinţifice. Atelierul – care se numea la început Philobiblon Medica – a intenţionat şi intenţionează astfel să fie un cadru informal de discuţii multi- şi transdisciplinare, focalizate însă pe chestiuni considerate ca aparţinând în mod preponderent artei şi ştiinţei medicale, dar care, de fapt, se află la graniţele şi la confluenţa diferitelor specialităţi ce studiază omul (filosofia, psihologia, sociologia, literatura, antropologia, istoria, dreptul, teologia etc.). (...)
   Atelierul de Filosofie şi Antropologie Medicală s-a conturat iniţial într-un context asociat revistei Philobiblon, o publicaţie ştiinţifică mai specială, numită şi transdisciplinară, în care tematicile propuse sunt abordate din perspectiva diverselor discipline ştiinţifice. Atelierul – care se numea la început Philobiblon Medica – a intenţionat şi intenţionează astfel să fie un cadru informal de discuţii multi- şi transdisciplinare, focalizate însă pe chestiuni considerate ca aparţinând în mod preponderent artei şi ştiinţei medicale, dar care, de fapt, se află la graniţele şi la confluenţa diferitelor specialităţi ce studiază omul (filosofia, psihologia, sociologia, literatura, antropologia, istoria, dreptul, teologia etc.). Şi care sunt rareori – sau cu prea multă precauţie – abordate în acest fel. Care, de aceea, capătă aici un orizont mult mai larg, diversificat şi, poate, chiar mai propriu.
   Ideea sau sâmburele din care a crescut Atelierul îi aparţine de fapt tocmai unui medic, adică dlui dr. Florin Graur, de specialitate chirurg, care lucrează şi cercetează la Clinica şi la Catedra de Chirurgie III a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu“ Cluj-Napoca. Ideea a fost însă primită cu atâta interes din partea diferiţilor specialişti, încât Atelierul s-a extins rapid, până a deveni ceea ce este astăzi. Acest interes este ilustrat şi de faptul că, în foarte scurt timp, la Atelier au acceptat invitaţiile şi chiar s-au anunţat cu conferinţe prezentatori prestigioşi – cu teme deosebit de interesante şi actuale – atât de numeroşi, încât deja la pornirea întâlnirilor, în noiembrie 2009, existau „programări“ pentru întregul an universitar în curs. Şi la ora actuală, programările sunt dej
Publicitate
a „făcute“ până în ianuarie 2012, inclusiv...
   Deşi ideea iniţială a Atelierului se rezuma la conturarea într-un context supraspecializat a unui cadru de contact şi de întâlnire dintre diferite discipline ştiinţifice şi specializări, prezentările rezultate au demonstrat, au adus la suprafaţă tocmai o nevoie internă a specialiştilor de comunicare într-un orizont mai larg şi diversificat. Iar aceasta a şi transformat întâlnire în veritabile evenimente intelectuale ale comunicării consistente şi autentice. Din care toţi participanţii, indiferent de formare şi de specialitate, au avut de câştigat.
   În centrul atenţiei Atelierului se află, desigur, cauza sănătăţi(lor) şi a bolilor umane. Iar raportarea specific umană la aceste probleme a fost şi va rămâne totdeauna centrată la perspectiva medicală. Adică la observarea-studierea, prevenirea, tratarea-ameliorarea sau vindecarea lor posibilă. Cum însă niciunul dintre muritorii care au trăit, trăiesc sau vor trăi, nu a fost, nu este – şi nici nu poate fi nicicând şi în niciun fel – „scutit“ ontologic şi existenţial... de întâlnirea, de experienţa şi de atacul bolilor, ci, dimpotrivă, boala face parte dintre experienţele – ce-i drept – particulare, dar inevitabile şi ca atare necesare ale vieţii şi ale existenţei umane dintotdeauna, perspectiva medicală însăşi – deşi în mod pe deplin justificat centrală! – nu acoperă întreaga amplitudine a aspectelor în care fiinţa umană se confruntă şi se raportează la boli şi la posibilitatea lor. Există o serie de sisteme şi organisme sociale, de discipline ştiinţifice şi tehnice, de forme culturale etc. care, deşi nu sunt nici pe departe propriuzis medicale, au totuşi în vederea lor boala sau chiar bolile umane determinate. Să ne gândim doar la asistenţa şi la politicile sociale, la tehnică (medicală), la sociologie, la demografie, la psihologie, la antropologie, la istorie, la istoria ştiinţei, la religie sau chiar la multe opere artistice etc. Şi – de ce nu? – la filosofie! Este deci pe deplin justificată intenţia de a contura raporturile umane la bolile noastre nu doar într-un mod inevitabil şi benefic specializat, dar şi din perspective multidisciplinare şi integratoare.
   Or, tocmai asta se întâmplă cu ocazia fiecărei întâlniri a Atelierului, fie că prezentatorii-conferenţiarii sunt medici, istorici, scriitori-filologi, psihologi, filosofi sau antropologi ori jurişti. Oricine este însă binevenit la întâlnirile noastre, care se ţin în cursul anului universitar lunar, într-o zi de miercuri la – prin bunăvoinţa şi deschiderea dlui prof. dr. Dan L. Dumitraşcu – Biblioteca Clinicii Medicale II din Cluj-Napoca.
 
 
 
Articole in legatura
Nu exista articole in legatura.
Autori in legatura
Nu exista articole in legatura.
 
Galerii foto in legatura
Nu exista galerie asociata acestui articol.
Fisiere la download
Nu exista fisiere disponibile pentru download.
 

 
Viaţa Medicală