resep masakan indonesia

recept pojok game jual obral berita bola delicious recipe resep masakan indonesia resep masakan indonesia Adi Sucipto News and Entertainment

MedicHub

| | Tipareste pagina Trimite prin email Trimite prin Yahoo Messenger

Stop plombelor din amalgam de argint!

Autor: Prof. dr. Radu Septimiu CÂMPIAN | 20 Iunie 2019
Tratamentul eficient al cariilor dentare a fost un deziderat de-a lungul ultimelor 300 de ani. Primul material folosit pentru plombe și care oferea satisfacţie, dar necesita o tehnologie laborioasă de aplicare, a fost aurul. Obturaţiile din aur au însă un mare dezavantaj, sunt foarte scumpe, mai ales că este nevoie de aur aproape pur. Au fost introduse în practica stomatologică în secolul XIX și în câteva decenii au devenit un standard al calităţii în restaurarea dinţilor cariaţi. Coroanele dentare din aur au avut și ele un succes deosebit și au rămas în practica stomatologică până în zilele noastre.
Introducerea în practica stomatologică a amalgamului de argint a însemnat o adevărată revoluţie în practica stomatologică. Amalgamul de argint este un aliaj obţinut la rece, dintr-un amestec de mercur cu un aliaj sub forma unei mase structurate în particule în care, alături de argint, care este în proporţie de două treimi, se găsesc și alte metale: cupru, staniu, zinc etc. Implementarea amalgamului de argint a durat câteva decenii, dar, odată implementat, răspândirea lui a fost rapidă, extinsă și de durată.
Amalgamul dentar este ieftin, ușor de aplicat și foarte rezistent. O plombă de amalgam corect aplicată poate dura și o jumătate de secol. Aceste plombe au fost tratamentul de bază timp de aproape 50 de ani în dispensarizările elevilor din România și din ţările cu programe de prevenţie și sănătate orală. Dezavantajul lor este că nu sunt estetice, motiv pentru care erau folosite în zonele laterale ale arcadelor dentare, în special la molari.
Dar acum mai au un dezavantaj... mare: sunt considerate, în Uniunea Europeană, poluante pentru mediul în care trăim, mercurul fiind „veriga slabă”. Contextul legislativ european actual este fără echivoc: plombele de ama
Publicitate
lgam de argint trebuie să dispară, iar medicii stomatologi trebuie să investească în dispozitive speciale pentru protejarea mediului de impactul cu amalgamul dentar, cu plombele din acest material și cu dinţii extrași care conţin obturaţii de amalgam.
Regulamentul UE 2017/852 al Parlamentului European și al Consiliului European reglementează utilizarea mercurului și a produselor care conţin mercur. Evident, în acest cadru normativ, amalgamul de argint nu putea fi omis și-l găsim în mod explicit. Pacienţii, medicii stomatologi și autorităţile competente au responsabilitatea aplicării acestui act normativ în mod raţional, oportun și corect.
Citând regulamentul amintit, „utilizarea mercurului în amalgamul dentar constituie cea mai răspândită formă de utilizare în Uniune și este considerată o sursă semnificativă de poluare”. Se dorește „eliminarea progresivă pe termen lung” (sublinierea noastră) a amalgamului dentar, „de preferinţă până în 2030”, luând în considerare și planurile naţionale cerute de regulament. Pe de altă parte, se recomandă ca forma de utilizare permisă a amalgamului dentar să fie forma încapsulată. Un dispozitiv numit separator de mercur este recomandat pentru implementare în cabinetele dentare în care se folosește amalgamul dentar.
Sub acest aspect, nu există obligativitatea folosirii amalgamului dentar în toate cabinetele dentare. Doar medicii stomatologi care doresc să folosească în continuare amalgam dentar sub forma permisă, respectiv aceea de capsule predozate, vor trebui să utilizeze separatoare de amalgam la uniturile dentare. Prepararea amalgamului încapsulat nu se poate face manual și necesită un aparat electric special pentru a putea fi utilizat.
Având libertatea de opţiune cu privire la utilizarea amalgamului dentar, medicii stomatologi nu au obligaţia instalării separatoarelor de mercur dacă nu lucrează cu aliaje care conţin mercur, iar termenul de implementare a cerinţelor pentru medicii care aleg să lucreze în continuare cu amalgam dentar nu este scadent. Sunt informaţii care trebuie cunoscute de medicii stomatologi, dar și de pacienţi. Însă și autorităţile din domeniul medical trebuie să se conformeze acestor prevederi și să nu întreprindă, momentan, controale tematice la cabinetele dentare pentru a verifica dacă sunt montate separatoare de mercur.
Regulamentul european este un act normativ obligatoriu pentru ţările membre și se aplică fără interpretări „originale” la nivel naţional și cu atât mai puţin la nivel teritorial. Considerăm că informarea cabinetelor asupra cerinţelor este necesară și bine-venită. Totodată, libertatea de opţiune a medicilor pentru a utiliza sau nu amalgam dentar și opţiunea lor privind îndepărtarea plombelor din amalgam dentar trebuie respectate.
 
Articole in legatura
Nu exista articole in legatura.
Autori in legatura
Nu exista articole in legatura.
 
Galerii foto in legatura
Nu exista galerie asociata acestui articol.
Fisiere la download
Nu exista fisiere disponibile pentru download.
 

 
Viaţa Medicală