resep masakan indonesia

recept pojok game jual obral berita bola delicious recipe resep masakan indonesia resep masakan indonesia Adi Sucipto News and Entertainment

MedicHub

| | Tipareste pagina Trimite prin email Trimite prin Yahoo Messenger

Semiologie neurologică: tehnici vechi de un secol

Autor: Dr. Martin S. MARTIN | 1 Septembrie 2017
     Instrumentarul și aparatura destinate diagnosticului au făcut progrese enorme în ultimul secol. Acest pas înainte a fost unul din motoarele marilor realizări din domeniul medical. Cu toate acestea, există anumite instrumente medicale care prezintă modificări minine față de variantele lor inițiale sau au rămas la designul original. Printre acestea se numără și ciocănelul pentru reflexe, utilizat pentru examenul neurologic complet. Importanța acestuia este recunoscută internațional, iar în acest sens numărul 10.095 al revistei britanice The Lancet îi dedică un articol istoric.
     Ciocănelul pentru reflexe derivă din cel folosit pentru percuție (toracică, abdominală) și este – în esență – un instrument cu corp de metal și una sau două extremități din cauciuc. Introdus în practica medicală de John Madi
Publicitate
son Taylor din Philadelphia (1888), ciocănelul pentru reflexele testate prin percutarea tendoanelor a fost îmbunătățit de Krauss, Babinski, Buck, Berliner, Trömner, Stookey și Dejerine. Îmbunătățirile ulterioare au adăugat instrumentului o scală de măsurători, diapazonul și dispozitive de testare a sensibilității.
     După elucidarea funcțiilor motorii și senzitive ale măduvei spinale (François Magendie, Charles Bell), Robert Whytt, Johann Augustus Unzer, G. Procháska, Marshall Hall, Wilhelm Heinrich Erb, Carl Westphal și alții au identificat reflexele spinale, prin testarea cărora neurologii identifică tipul și localizarea leziunilor neurologice. Examinatorii folosesc ciocănelul pentru a excita receptorii de întindere din tendoanele musculare de la nivel patelar (L3, L4, nerv femural),  achilian (S1, S2), bicipital (C5, C6, nerv musculocutanat), brahioradial (C5, C6, nerv radial) și tricipital (C7, C8, nerv radial). Răspunsul stimulării este catalogat pe o scară cu patru grade, în care un răspuns 2+ este normal, 0 arată areflexia, 1+ denotă un răspuns diminuat și 3+ indică hiperreflexivitatea. Combinat cu celelalte simptome prezente, semne clinice și manevre neurologice, examenul reflexelor tendinoase oferă informații despre localizarea unei leziuni a sistemului nervos (axon periferic sau central, leziuni medulare, cerebrale, cerebeloase) sau despre alte afecțiuni (intoxicații, boli tiroidiene, hipovitaminoze etc).
     La peste 130 de ani de la introducerea în practica medicală, modestul ciocănel de reflexe este un instrument esențial al examenului neurologic și un simbol al specialității, comparabil cu stetoscopul pentru cardiologie, bisturiul pentru chirurgie și oftalmoscopul pentru oftalmologie.
 
Articole in legatura
Nu exista articole in legatura.
Autori in legatura
Nu exista articole in legatura.
 
Galerii foto in legatura
Nu exista galerie asociata acestui articol.
Fisiere la download
Nu exista fisiere disponibile pentru download.
 

 
Viaţa Medicală