resep masakan indonesia

recept pojok game jual obral berita bola delicious recipe resep masakan indonesia resep masakan indonesia Adi Sucipto News and Entertainment

MedicHub

| | Tipareste pagina Trimite prin email Trimite prin Yahoo Messenger

Screeningul colonoscopic al cancerului colorectal

Autori: Dr. Bogdan COTRUŢĂ , Conf. dr. Cristian GHEORGHE | 8 Aprilie 2011
Screeningul colonoscopic al cancerului colorectal
    Cancerul colorectal reprezintă o problemă majoră de sănătate publică, fiind cea mai frecventă boală oncologică şi a doua cauză de deces prin cancer, după cel pulmonar. În populaţia generală, 30% din indivizi prezintă risc crescut pentru dezvoltarea acestui tip de cancer. Screeningul colonoscopic al cancerului colorectal constituie subiectul articolului semnat de dnii dr. Bogdan Cotruţă şi prof. dr. Cristian Gheorghe. (...)
 
   Cancerul colorectal (CCR) reprezintă o problemă majoră de sănătate la nivel mondial. În Europa, conform datelor furnizate pentru anul 2008 de Agenţia Internaţională pentru Studiul Cancerului – Organizaţia Mondială a Sănătăţii (International Agency for Research on C
Publicitate
ancer – World Health Organisation)
, CCR ocupă primul loc din punctul de vedere al incidenţei în rândul bolilor oncologice, reprezentând a doua cauză de deces prin cancer, după cel pulmonar. Tot la nivelul anului 2008, în România, CCR se afla pe locul doi din punctul de vedere al incidenţei în rândul bolilor oncologice, după cancerul de plămân la bărbaţi şi cel de sân, la femei. Mortalitatea secundară CCR în ţara noastră ocupă, de asemenea, locul secund după cancerele amintite, la cele două sexe. Rata supravieţuirii pentru CCR în stadii precoce este de până la 90% la cinci ani, în timp ce, pentru stadiile avansate (boală răspândită) este sub 10% la cinci ani.
    În populaţia generală, aproximativ 30% din indivizi prezintă factori de risc crescut pentru dezvoltarea CCR. Aceştia sunt reprezentaţi de: istoricul personal sau familial de CCR sau polipi adenomatoşi, istoricul personal de boală inflamatorie intestinală, sindroamele de polipoză familială (incluzând polipoza adenomatoasă familială – FAP) şi cancerul colorectal ereditar non-polipozic (HNPCC). Restul de 70% din indivizi sunt consideraţi cu risc moderat de dezvoltare a CCR. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 
 
 
Articole in legatura
Nu exista articole in legatura.
Autori in legatura
Nu exista articole in legatura.
 
Galerii foto in legatura
Nu exista galerie asociata acestui articol.
Fisiere la download
Nu exista fisiere disponibile pentru download.
 

 
Viaţa Medicală