resep masakan indonesia

recept pojok game jual obral berita bola delicious recipe resep masakan indonesia resep masakan indonesia Adi Sucipto News and Entertainment

MedicHub

| | Tipareste pagina Trimite prin email Trimite prin Yahoo Messenger

S-a născut dintr-un hobby

Autor: Dan Dumitru MIHALACHE | 8 Iulie 2019
Recent, s-a lansat aplicaţia de mobil care închide cercul instrumentelor dedicate prevenirii bolilor cardiovasculare: „dahna”, o aplicaţie românească, sprijin pentru o alimentaţie sănătoasă, care se alătură altor două destinate pacienţilor cu astfel de probleme, dar nu numai – una pentru autodiagnosticul hipertensiunii arteriale și alta pentru combaterea sedentarismului.
 
Aplicaţia „dahna” („diet according to the healthy nutrional approach”) este dedicată adoptării dietei mediteraneene în alimentaţie, „dietă recunoscută unanim de societăţile medicale profesionale din întreaga lume ca fiind cea mai sănătoasă”, a declarat dr. Gabriel Tatu-Chiţoiu, pre­ședintele Fundaţiei Române a Inimii (FRI). Dieta mediteraneeană a fost inclusă, în 2013, în lista reprezentativă a UNESCO, tocmai datorită efectelor benefice în domeniul bolilor cardiovasculare, dar și al altor bo
Publicitate
li: obezitate, diabet, cancer.
 
„Am făcut-o [n.n.: aplicaţia] dintr-un hobby – suntem medici cardiologi și vedem tot timpul cazuri de oameni foarte tineri care deja au probleme cardiovasculare”, a declarat dr. Gabriel Tatu-Chiţoiu. Practic, spune acesta, întregul proces nu depășește cinci minute. După introducerea datelor personale, aplicaţia selectează automat o listă de meniuri a căror valoare calorică se situează în limitele conforme cu profilul metabolic al utilizatorului: „El nu trebuie decât să aleagă din această listă meniurile preferate. Lista ingredientelor necesare pentru aceste meniuri este generată automat pe sortimente și cantităţi”. În baza listei, pacientul își achiziţionează ingredientele și își prepară meniul ales.
 
Doctorul Tatu-Chiţoiu spune că deja se lucrează la dezvoltarea aplicaţiei, pasul următor vizând și implicarea altor entităţi, care să primească automat lista de ingrediente și cantităţile necesare direct din aplicaţie și să le transporte la domiciliul utilizatorului, la comanda acestuia. „Am primit deja solicitări de parteneriat cu cei care duc ingrediente sau chiar mâncare acasă. Suntem în discuţii avansate pentru dezvoltarea ei [n.n.: a aplicaţiei] în acest sens.”
 
Dacă primele două aplicaţii din acest trio au fost realizate de Societatea Română de Cardiologie, în mandatul actualului președinte al FRI, „dahna” este dezvoltată de firma Cardiosince, lansată în urmă cu un an și jumătate, cofondator fiind dr. Gabriel Tatu-Chiţoiu alături de soția sa. Acesta spune că și „dahna” este construită în conformitate cu recomandările societăţilor internaţionale din domeniu – European Society of Cardiology, European Association of Preventive Cardiology, American College of Cardiology, American Heart Association – și are la bază profilul metabolic al utilizatorului.
 
Articole in legatura
Nu exista articole in legatura.
Autori in legatura
Nu exista articole in legatura.
 
Galerii foto in legatura
Nu exista galerie asociata acestui articol.
Fisiere la download
Nu exista fisiere disponibile pentru download.
 

 
Viaţa Medicală