resep masakan indonesia

recept pojok game jual obral berita bola delicious recipe resep masakan indonesia resep masakan indonesia Adi Sucipto News and Entertainment

MedicHub

| | Tipareste pagina Trimite prin email Trimite prin Yahoo Messenger

Să nu-i uităm pe cei ce uită!

Autor: Dr. Maria DRAGOTĂ | 25 Septembrie 2009
La sfârşitul anului trecut, potrivit OMS, peste 30 de milioane de persoane din întreaga lume sufereau de boala Alzheimer, numărul lor crescând cu 4 milioane anul acesta. În ţara noastră, până acum au fost diagnosticate aproximativ 230.000 de cazuri (doar 10% din numărul total de bolnavi!). (...)
   La 21 septembrie este marcată Ziua Internaţională Alzheimer, pentru a trage un semnal de alarmă asupra gravităţii maladiei, a neputinţei bolnavilor şi în vederea sensibilizării tuturor factorilor implicaţi în sprijinirea acestor persoane. Cu acest prilej, în Capitală a avut loc o conferinţă de presă, la care au participat dnele conf. dr. Cătălina Tudose, preşedinte al Societăţii Române Alzheimer (SRA), dr. Ileana Botezat Antonescu, director al Centrului Naţional de Sănătate Mintală, dr. Raluca Scripcă, de la Centrul Memoriei, Mihaela Ionescu, director DGASPC sector 3, dnii prof. dr. Tudor Udriştoiu, secretarul Comisiei de Sănătate a Senatului, conf. dr. Gabriel Prada, director medical al Institutului Naţional de Gerontologie şi Geriatrie „Ana Aslan“ şi preşedinte al Societăţii Române de Gerontologie şi Geriatrie, aparţinători ai persoanelor cu această afecţiune (Roxana Braga, vorbitor). A fost trecută în revistă activitatea SRA – Societatea română de sprijin a vârstnicilor şi suferinzilor cu afecţiuni de tip Alzheimer – fondată în 1992, ce se ocupă de asistenţa comunitară (socială
Publicitate
i medicală) a vârstnicilor cu tulburări psihice de tip demenţial, ajutând şi familiile acestora, având numeroase proiecte finalizate sau în derulare. În 2000 a fost înfiinţat Centrul Memoriei – centrul pentru depistarea precoce, diagnosticul şi tratamentul tulburărilor cognitive, proiect de parteneriat între SRA şi Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. dr. Al. Obregia“, serviciu de tip ambulator, având o echipă pluridisciplinară – psihiatru, psiholog, neurolog, asistent social, asistent medical. Pe site-ul SRA: www.alz.ro, cei interesaţi găsesc informaţii utile şi sunt încurajaţi să comunice pe forum.
   Frecventă, dar subdiagnosticată în ţara noastră, maladia necesită, pe lângă tratamentul medicamentos, şi intervenţii nefarmacologice (terapie ocupaţională). Este necesară educarea personalului care acordă îngrijire, instituirea cadrului legislativ de formare şi recunoaştere (în nomenclatorul de profesii) a terapeuţilor ocupaţionali. Sunt foarte puţine centre de îngrijire (rezidenţiale, de tip „respiro“) a acestor bolnavi, în ciuda necesităzţilor din ce în ce mai crescute. Un exemplu de succes în domeniu este DGASPC a sectorului 3, care are astfel de unitate şi proiecte de viitor în domeniu. S-a reclamat de către aparţinători inexistenţa unei legislaţii care să-i sprijine şi să aloce fonduri pentru îngrijirea persoanelor cu Alzheimer, dezinteresul clasei politice, al decidenţilor din Sănătate pentru acest subiect.
   S-a anunţat lansarea unui concurs intitulat „Decalogul Alzheimer“, care îi invită pe tineri să realizeze scurtmetraje în acord cu cele zece semne frecvente în depistarea bolii (pierderi de memorie, dificultăţi în îndeplinirea îndatoririlor, tulburări de limbaj, dezorientare temporo-spaţială, tulburări de judecată, probleme cu gândirea abstractă, punerea lucrurilor în locuri nepotrivite, tulburări ale dispoziţiei, modificări ale personalităţii, lipsa iniţiativei). Filmele câştigătoare vor face parte dintr-o campanie de conştientizare a problematicii Alzheimer, care se va derula anul viitor.
 
 
Articole in legatura
Nu exista articole in legatura.
Autori in legatura
Nu exista articole in legatura.
 
Galerii foto in legatura
Nu exista galerie asociata acestui articol.
Fisiere la download
Nu exista fisiere disponibile pentru download.
 

 
Viaţa Medicală