resep masakan indonesia

recept pojok game jual obral berita bola delicious recipe resep masakan indonesia resep masakan indonesia Adi Sucipto News and Entertainment

MedicHub

| | Tipareste pagina Trimite prin email Trimite prin Yahoo Messenger

România s-a unit cu Republica Moldova. În ATI

Autor: Dan Dumitru MIHALACHE | 23 Mai 2014
România s-a unit cu Republica Moldova. În ATI
Punctul central al celei de-a 40-a ediţii a congresului Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă (SRATI), desfăşurat în perioada 14–18 mai 2014, la Sinaia, l-a reprezentat fuziunea dintre SRATI şi Societatea de Anesteziologie–Reanimatologie din Republica Moldova (SARRM). Congresul a găzduit şi prima ediţie a simpozionului comun al celor două societăţi – „România Dodoloaţă“. Momentul festiv a fost completat cu anunţul transmis de dr. Nicolae Bănicioiu, ministrul sănătăţii, privind o donaţie de cinci autosanitare făcută Republicii Moldova de Guvernul României.
În principal, fuziunea celor două societăţi implică schimburi de experienţă între specialiştii din România şi Moldova, fiecare parte păstrându-şi autonomia în conformitate cu statutul şi legislaţia din ţara de origine. „Pentru prima dată am zis să dăm o formă acestei colaborări, care este firească, naturală, istorică şi s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani. Am colaborat tot mai strâns cu colegii noştri din Moldova. I-am ajutat în organizarea de manifestări la ei în ţară şi le-am oferit burse pentru stagii de pregătire în România“, declara, la deschiderea congresului, prof. dr. Dorel Săndesc, preşedintele SRATI şi secretar de stat în Ministerul Sănătăţii. Recent, mai spunea acest
Publicitate
a, la nivelul SRATI s-a luat decizia de a se achita taxele nece­sare susţinerii examenului de diplomă europeană, de medicii ATI-şti din Moldova. Este o oportunitate pentru medicii ATI-şti din Moldova, de a se folosi de experienţa pe care cei din România o au în acest domeniu, pentru că „nu este uşor să pregă­teşti toate temele, iar în Republica Moldova există o singură universitate de medicină şi nu sunt atâţia specialişti câţi sunt în România“, spune prof. dr. Sergiu Shandru, preşedin­tele SARRM.
Practic, la Sinaia a fost semnată o declaraţie a celor doi preşedinţi, mandataţi de senatele celor două societăţi, care „consfinţeşte apropierea dintre noi, istoria noastră, faptul că suntem, acum, două ţări, dar avem o singură limbă şi aceleaşi culori pe drapel“, explică preşedintele SRATI.
Ideea de unire, potrivit preşedintelui SARRM, a venit din faptul că exista deja o colaborare foarte aplicată între societăţi: „Noi am avut trei congrese internaţionale, cu o participare foarte bună, unde, practic, cea mai mare parte a speakerilor este din România, cu prezentări în limba română, pe care medicii noştri le înţeleg bine“. De asemenea, spune acesta, începând din 2006, la Chişinău se desfăşoară cursurile europene de educaţie în anesteziologie, unde conferenţiari sunt tot vorbitori de limba română din România şi Israel. Activităţi în comun sunt şi în ceea ce priveşte realizarea ghidurilor şi protocoalelor.
Acest gest va avea şi rezultate concrete, spune profesorul Săndesc: „Sunt convins că ne vor creşte şansele de a accesa împreună proiecte importante“. De exemplu, precizează acesta, SRATI a depus deja la Federaţia Mondială a Societăţilor de Anestezie şi va depune şi la Societatea Europeană de Anestezie un proiect prin care să solicite finan­ţarea unui stagiu de pregătire de trei luni, în România, pentru medicii ATI-şti din Moldova, aflaţi în ultimii doi ani de rezidenţiat, pentru a-şi completa pregătirea în domeniile în care medicina din Moldova este deficitară, „de exemplu, în domeniul transplan­tului de organe, al chirurgiei cardiace, al terapiei intensive“ şi a-şi completa curricula euro­peană. Alte proiecte comune ale celor două societăţi sunt în curs de deta­liere şi punere în practică.
 
Articole in legatura
Nu exista articole in legatura.
Autori in legatura
Nu exista articole in legatura.
 
Galerii foto in legatura
Nu exista galerie asociata acestui articol.
Fisiere la download
Nu exista fisiere disponibile pentru download.
 

 
Viaţa Medicală