resep masakan indonesia

recept pojok game jual obral berita bola delicious recipe resep masakan indonesia resep masakan indonesia Adi Sucipto News and Entertainment

MedicHub

| | Tipareste pagina Trimite prin email Trimite prin Yahoo Messenger

Profesia medicală, un subiect delicat

Autor: Dan Dumitru MIHALACHE | 7 Aprilie 2017
     În urmă cu aproape două decenii (16 mai 1997), la Facultatea de Medicină a UMF „Carol Davila”, 45 de reprezentanți județeni și din municipiul București ai medicilor își votau componenții Biroului Executiv al Colegiului Medicilor din România (CMR). Zilele acestea, mai exact la 31 martie, membrii CMR din toată țara s-au reunit la București, în cadrul unei adunări generale, pentru a marca cei 20 de ani de existență a organizației, dar și pentru a afla date privind activitatea din 2016, a aleșilor pentru acest mandat.
    Astfel, am aflat că pe perioada anului trecut, corpul medical (aproximativ 60.000 de medici) a prestat peste 180 de milioane de servicii medicale, din care numai spitalizările de zi și continue sunt șapte milioane. Potrivit raportului Comisiei superioare de disciplină, din totalul serviciilor medicale prestate în anul 2016, Comisia a primit 157 de reclamații de la structurile din teritoriu, sancționând 26 de cauze – 16 cu mustrare, șapte cu avertisment, iar trei cauze cu vot de blam. Pe primele trei locuri ca număr de sancțiuni se află specialitățile cardiologie, chirurgie, respectiv ortopedie-traumatologie.
    Doctorul Gheorghe Borcean, președintele CMR, consideră că imaginea sistemului sanitar public a fo
Publicitate
st profund alterată, lumea percepându-l „ca pe un univers de realism magic, populat de infractori cinici, sistem în care intri pentru că nu ai încotro, dar trebuie să fii cu ochii-n patru”. Controlul îngrijirilor de sănătate, adaugă acesta, este progresiv trecut din mâinile medicilor în cele ale birocraților și administratorilor, mulți dintre aceștia considerându-i pe medici mai degrabă obstacole decât parteneri în reforma serviciilor de sănătate. Pacienții care altădată acceptau necondiționat ordinele paternaliste ale medicilor le cer adesea astăzi să-și justifice recomandările sau își caută a doua opinie pe internet: „Pacientul de astăzi nu mai vine la medic cu încrederea și seninătatea de odinioară, nu mai crede fără să cerceteze că medicul îi vrea binele necondiționat. (...) Medicul trebuie să învețe să se plieze pe cerințele colective și individuale ale unei societăți și ale membrilor săi, ale căror valori s-au schimbat în spiritul filosofiei vremurilor moderne”. Președintele CMR spune că sistemul sanitar public are multe lucruri de îndreptat și că se impune reforma sa, dar „în niciun caz nu este falimentar”.
    La evenimentul aniversar de la București au participat și conf. dr. Diana Loreta Păun, din partea administrației prezidențiale, prof. dr. Florian Bodog, ministrul sănătății, președinții celor două comisii de sănătate ale Parlamentului României, foști miniștri ai sănătății, cadre didactice universitare, precum și alți reprezentanți ai instituțiilor statului. Ministrul Bodog și-a exprimat „toată convingerea” că măsurile și politicile publice pe care guvernul din care face parte le va implementa „vor așeza lucrurile pe un făgaș corect”.
    Colegiul Medicilor din România apără medicii atunci când, într-o profesie excesiv de reglementată precum cea medicală, aceștia respectă cu strictețe toate reglementările, explică președintele organizației: „Cel mai adesea nu îi apără, ci îi sancționează și le reglementează activitatea”. Iar practica acestei profesii este reglementată și controlată din interiorul ei în folosul pacienților.

 

 
 
Articole in legatura
Nu exista articole in legatura.
Autori in legatura
Nu exista articole in legatura.
 
Galerii foto in legatura
Nu exista galerie asociata acestui articol.
Fisiere la download
Nu exista fisiere disponibile pentru download.
 

 
Viaţa Medicală