resep masakan indonesia

recept pojok game jual obral berita bola delicious recipe resep masakan indonesia resep masakan indonesia Adi Sucipto News and Entertainment

MedicHub

| | Tipareste pagina Trimite prin email Trimite prin Yahoo Messenger

Primăvară muzicală la Cluj

Autor: Demostene ȘOFRON | 20 Aprilie 2018
    Programul recent al Filarmonicii „Transilvania” a oferit în martie și în prima parte a lunii aprilie seri bune și foarte bune de muzică. Dirijorii Horia Andreescu, Vladimir Lungu, Gabriel Bebeșelea, Theo Wolters, George Jackson și Valentin Uryupin, violoniștii Asi Matathias și Sayaka Shoji, pianistul Mihai Ritivoiu și fagotistul Cătălin Lup au fost doar câțiva dintre invitații Filarmonicii clujene, care au oferit publicului armonii sonore dintre cele mai diverse: Mozart, Weber, Schumann, Beethoven, Rossini, Stravinski, Șostakovici, Rimski-Korsakov, Constantin Silvestri.
    Dintre concertele care au ridicat sala în picioare trebuie amintit cel oferit de Gabriel Bebeșelea și de violonista niponă Sayaka Shoji, care au dat publicului prilejul de a asculta o lucrare mai puțin cunoscută și cântată: „Serenada” pentru vioară și orchestră, de Leonard Bernstein, după „Banchetul” lui Platon). Dirijorul Vladimir Lungu a abordat un op de mare referință – „Stabat mater”, de Rossini, alături de un excelent cvartet vocal alcătuit din Tatiana Lisnic, Iulia Merca, Ion Timofti și Dan Popescu.
    O singură seară de audiții s-a dovedit a fi mai puțin fastă, dirijorul Horia Andreescu rămânând dator publicului prin interpretarea insuficient pregătită a Simfoniei a V-a de Beethoven. A dezamăgit și evoluția violonistului Asi Matathias din Israel, care a oferit o interpretare studențească pretențiosului „Concert” pentru vioară în Re major de Ceaikovski.
    Ziua de vineri, 13 aprilie, s-a dovedit însă norocoasă pentru art
Publicitate
iști și public deopotrivă. Seara a devenit memorabilă prin prestațiile celor doi artiști – Valentin Uryupin și Mihai Ritivoiu –, două personalități puternice și distincte.
    La 33 de ani, Valentin Uryupin are deschise porțile marilor scene de concert și teatru liric în dubla sa calitate, de dirijor și clarinetist. Uryupin a revenit pe scena de concert a Filarmonicii clujene într-un program marcat de reflecții și armonii ruse: Serghei Rachmaninov – Concertul nr. 1 pentru pian în Fa diez minor, op 1 – și Igor Stravinsky – „Ritualul primăverii”.
    Se poate afirma fără a se greși că, sub bagheta sa, orchestra a devenit un singur instrument. Valentin Uryupin conduce cu mână forte, nu-i scapă absolut nimic, domină compartimentele orchestrei da capo al fine. Stilul său dirijoral este unic prin gesturile largi și cuprinzătoare, robotice în unele momente. Edificiile sonore sunt clădite cu atenție, timpii sunt pe cât de corecți pe atât de riguroși, sonoritățile sunt omogene, iar frazele muzicale se remarcă printr-o bogată densitate ideatică (mai ales în cele două părți ale „Ritualului primăverii” – „Adorația pământului” și „Sacrificiul”).
    Dirijorul rus, pe care bucureștenii au avut ocazia să-l vadă nu cu mult timp în urmă pe scena Ateneului Român (la 15 martie, în cadrul unei seri cu muzică de Chopin și Brahms), este de o energie debordantă, molipsitoare chiar, însă eficientă. Rar mi-a fost dat să văd un dirijor chemat la rampă, solicitat să ofere un bis. Valentin Uryupin a fost chemat, a oferit finalul „Ritualului primăverii” și a ridicat din nou sala în picioare în ropot de aplauze.
    Pianistul bucureștean Mihai Ritivoiu s-a aplecat asupra partiturii Concertului nr. 1 în Fa diez minor op 1 de Rachmaninov cu maturitatea specifică marilor maeștri. Cele trei părți ale concertului – Vivace, Andante și Allegro vivace – au pus în evidență simțul creator al pianistului, aplecarea spre cromatizări intense, siguranța în accente, forța expresivă și virtuozitatea aparte. Mihai Ritivoiu pune partitura solistică într-un echilibru perfect cu caracterul simfonic al lucrării.
    De asemenea, nu trebuie uitat faptul că programarea acestui concert s-a făcut într-un an dublu aniversar. S-au împlinit 145 de ani de la nașterea (în 1873), respectiv 75 de ani de la moartea (în 1943) compozitorului Serghei Rachmaninov. 
 
Articole in legatura
Nu exista articole in legatura.
Autori in legatura
Nu exista articole in legatura.
 
Galerii foto in legatura
Nu exista galerie asociata acestui articol.
Fisiere la download
Nu exista fisiere disponibile pentru download.
 

 
Viaţa Medicală