resep masakan indonesia

recept pojok game jual obral berita bola delicious recipe resep masakan indonesia resep masakan indonesia Adi Sucipto News and Entertainment

MedicHub

| | Tipareste pagina Trimite prin email Trimite prin Yahoo Messenger

Oncologie multidisciplinară

Autor: Dan Dumitru MIHALACHE | 1 Ianuarie 2016
Oncologie multidisciplinară
     Tratatul de oncologie digestivă, apărut la Editura Academiei Române, în coordonarea profesorilor Mircea Beuran (chirurg), Alexandru Irimie (oncolog) și Mircea Grigorescu (gastroenterolog) a fost finalizat, odată ce al treilea său volum a văzut lumina tiparului; la 18 decembrie, acesta a fost lansat la Academia Română. În aceeași zi, primul volum al respectivului tratat a primit premiul „Iuliu Hațieganu“ al Academiei Române. Lucrarea era necesară deoarece, potrivit prof. dr. Mircea Grigorescu, în literatura străină nu există un echivalent, deși sunt foarte multe cărți pe diferite segmente, „de la esofag până la canalul anal“, dar foarte puține care sintetizează aceste probleme, ultima fiind din 2008: „Între timp, s-au schimbat niște probleme de optică: pacientul oncologic trebuie să fie abordat în echipă multidisciplinară, (…) iar terapia să fie personalizată“.
     În cadrul conferinței, organizată cu această ocazie, vorbitorii au rostit cuvinte de apreciere față de volumul lansat atunci, dar și a tratatului în întregime. Prof. dr. Radu Voiosu, medic ga
Publicitate
stroenterolog, spune că toate cele trei volume sunt foarte necesare, „pentru gastroenterolog fiind de o importanță covârșitoare, pentru că 35% din toate cancerele umane se localizează la tubul digestiv și anexele sale“. Asta, în condițiile în care există o societate europeană de oncologie digestivă (n. red. European Society of Digestive Oncology), care însă nu a reușit să facă o astfel de lucrare“, adaugă profesorul Voiosu.
   Tratatul de oncologie digestivă este rezultatul unei colaborări între Clinica de chirurgie a Spitalului de Urgență Floreasca București, Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie „Prof. dr. Octavian Fodor“ Cluj și Institutul Oncologic „Prof. dr. Ion Chiricuță“. La realizarea lui au participat, în afara celor trei coordonatori, nu mai puțin de 87 de autori, de la medici rezidenți și cercetători începători până la membri ai Academiei de Științe Medicale: „Toți sunt autori români din cele două centre universitare – Cluj-Napoca și București –, marea lor majoritate oameni care și-au desăvârșit studii și în străinătate, au lucrat în clinici, în laboratoare de cercetare, dar s-au întors acasă, iar acest know-how pe care l-au căpătat l-am trecut ca element important în educația generațiilor care se vor pregăti după acest tratat; este un tratat pentru rezident, specialist și echipă, adică unul multidisciplinar“, arată prof. dr. Mircea Beuran.
     Potrivit acestuia, cele trei volume încearcă să întregească patologia oncologică a tubului digestiv, de la prevenție, investigații moderne, diagnostic inclusiv prin studii genetice, tehnici de abordare, tratament oncologic, inclusiv terapii individualizate. Tratatul analizează fiecare segment anatomic al tubului digestiv, inclusiv din punctul de vedere al modificărilor genetice. Sunt abordate metode de investigare imagistică – ecografie performantă, CT, RMN, angiograf, scintigraf, PET-CT –, terapii oncologice precum chimioterapia, radioterapia, nanoterapii și altele.
 
Articole in legatura
Nu exista articole in legatura.
Autori in legatura
Nu exista articole in legatura.
 
Galerii foto in legatura
Nu exista galerie asociata acestui articol.
Fisiere la download
Nu exista fisiere disponibile pentru download.
 

 
Viaţa Medicală