resep masakan indonesia

recept pojok game jual obral berita bola delicious recipe resep masakan indonesia resep masakan indonesia Adi Sucipto News and Entertainment

MedicHub

| | Tipareste pagina Trimite prin email Trimite prin Yahoo Messenger

Norocos sau ghinionist

Autor: Dr. Rodica MĂTUŞA | 9 Ianuarie 2015
În România, avem în prezent cea mai mare cohortă de persoane de 24–26 de ani infectate cu HIV din Europa. Fac parte din copiii anilor ’90. Pe-atunci, jumătate din copiii cu SIDA din Europa erau de la noi. Majoritatea şi-au început viaţa sexuală, şi-au întemeiat familii. În acelaşi timp, România ocupă primul loc în Europa la numărul de femei însărcinate sub vârsta de 20 ani şi se află în primele locuri la cancerul de col uterin, în lipsa unei educaţii sexuale în şcoli.
Deşi promovarea sănătăţii trebuie să fie o politică a statului, cu accent pe un stil de viaţă sănătos, factori de risc şi profilaxie, nenumărate probleme apar în cazul bolilor cu transmitere sexuală prin necunoaştere, neinformare.
Este uitat faptul că, în contextul respectării drepturilor omului, cunoaşterea legislaţiei, cunoaşterea şi respectarea măsurilor de prevenire a transmiterii  infecţiilor sexuale devin responsabilitatea tuturor, nu numai a celor infectaţi cu HIV, hepatită B sau C, sifilis etc.
Toată lumea întreabă specialiştii de ce nu se iau măsuri împotriva celor care transmit aceste boli. Cine sun
Publicitate
t ei, cine îi cunoaşte pe toţi, au cumva un semn distinctiv prin care să-i recunoaştem?! Fiţi siguri că persoanele HIV-pozitive au fost consiliate de-a lungul a 20 de ani, cunoscând bine legislaţia. Mulţi o respectă, mulţi nu. Oare de ce? Enumăr câteva ipoteze:
• Dacă în nenumărate ocazii, diferite persoane sau instituţii nu respectă legislaţia în vigoare (legislaţie general valabilă şi elaborată de profesionişti), ei de ce ar face-o ? Sunt discriminaţi în şcoli, spitale şi multe alte servicii guvernamentale, care ar trebui să le respecte drepturile.
• Ei ar putea trăi  în comunitate o viaţă normală, fiind permanent consiliaţi. Ar fi mult mai uşor dacă toată lumea ar şti cum să prevină îmbolnăvirea cu aceste infecţii.
• În permanenţă ei au auzit cuvântul NU: nu se poate să lucrezi acolo, nu este posibil să te trateze doctorul cutare, nu-ţi poţi face lucrarea stomatologică, nu poţi avea copii etc.
• Se pune în cumpănă cât costă viaţa lor comparativ cu alte cheltuieli care, deşi explicabile, nu sunt „de viaţă şi de moarte“.
Mulţi au ştiut să ocolească aceste piedici apelând la serviciile de specialitate care li se oferă. Unii însă îşi manifestă nemulţumirea, disperarea, spiritul de frondă şi prin răutăţi, care nu pot fi controlate.
În toată literatura medicală citită de-a lungul anilor privitoare la transmiterea infecţiei HIV, la factorii de risc, nu am întâlnit cuvintele „norocos“ şi „ghinionist“ până de curând, când într-un tabel al unor specialişti din Anglia am găsit: risc scăzut–norocos, risc crescut–ghinionist. Ce să mai conteze prea mult câţi parteneri sexuali ai, ce fel de activitate sexuală ai, ce „jucării“ foloseşti, că foloseşti sau nu prezervativul? Uneori este de ajuns să ai ghinionul de a te infecta după un singur act sexual!
Fără a fi partizanul sau judecătorul cuiva, sfatul universal valabil dat de specialişti este ca fiecare să se informeze şi să respecte tot ce ţine de prevenirea transmiterii infecţiilor sexuale, nimeni nepunându-se în locul lui Dumnezeu.
 
Articole in legatura
Nu exista articole in legatura.
Autori in legatura
Nu exista articole in legatura.
 
Galerii foto in legatura
Nu exista galerie asociata acestui articol.
Fisiere la download
Nu exista fisiere disponibile pentru download.
 

 
Viaţa Medicală