resep masakan indonesia

recept pojok game jual obral berita bola delicious recipe resep masakan indonesia resep masakan indonesia Adi Sucipto News and Entertainment

MedicHub

| | Tipareste pagina Trimite prin email Trimite prin Yahoo Messenger

Ne-a părăsit Augustin Buzura

Autor: Prof. dr. Alexandru Vlad CIUREA | 14 Iulie 2017
     Personalitatea sa nu poate fi conturată într-un ferpar. Ar fi nevoie de un roman pentru a aduna viața, munca, literele, cărțile lui Augustin Buzura. S-a născut la 22 septembrie 1938 la Berința, în Maramureș. A urmat Liceul „Gheorghe Șincai” din Baia Mare, iar apoi a absolvit Facultatea de Medicină din Cluj (1964) și a devenit medic psihiatru. A renunțat la psihiatrie pentru literatură. Dar amprenta psihiatrică și complexitatea gândirii lui Augustin Buzura se regăsesc în toate operele sale, inclusiv în cea de debut –
Publicitate
Capul Bunei Speranțe” (1963).
     Printr-o muncă de Sisif, depășind cenzura regimului comunist, reușește să fie apreciat și integrat (deși criticat adesea) ca redactor la „Tribuna” din Cluj. Scrie o serie de romane pe care generația noastră le-a devorat cu aviditate. A scris despre și pentru noi și despre statutul intelectualului român. „Absenții” (1970), „Orgolii” (1974), „Refugii” (1984). Și nu numai atât. În „Fețele tăcerii” (1974), spune: „Nu toți intelectualii din această țară am fost lași sau ticăloși”. Colegul meu de generație a fost impresionant prin forța și profunzimea sa de scriitor ardelean, demn urmaș al lui Liviu Rebreanu. Regret că nu a avut puterea să continue cavalcada de romane despre oprimarea intelectualității în regimul comunist.
     A devenit, imediat după Revoluție, membru titular al Academiei Române (1992). Din 1990, îi revine, pe merit, sarcina de președinte al Fundației Culturale Române și editor al revistei „Cultura”. A fost președintele Institutului Cultural Român (2003–2005). A fost bun în tot ce a făcut.
     Plecarea lui Augustin Buzura ne lasă cu un mare gol. Dumnezeu să îl odihnească în pace!

 

 
 
 
 

Mihail Mihailide și redacția săptămânalului „Viața medicală” aduc un ultim omagiu celui ce a fost acad. Augustin Buzura, scriitor și medic, reper moral și scriitoricesc. Dumnezeu să-l odihnească!

 

 

 
Articole in legatura
Nu exista articole in legatura.
Autori in legatura
Nu exista articole in legatura.
 
Galerii foto in legatura
Nu exista galerie asociata acestui articol.
Fisiere la download
Nu exista fisiere disponibile pentru download.
 

 
Viaţa Medicală