resep masakan indonesia

recept pojok game jual obral berita bola delicious recipe resep masakan indonesia resep masakan indonesia Adi Sucipto News and Entertainment

MedicHub

| | Tipareste pagina Trimite prin email Trimite prin Yahoo Messenger

Medicina preventivă abordată multidisciplinar

Autor: Dr. Cătălina PANAITESCU | 9 Iunie 2017
     Sub coordonarea prof. dr. Dumitru Matei, de curând a văzut lumina tiparului a treia ediție a volumului Esențialul în medicina de familie, la Editura Amaltea, care vine cu actualizări la ediția anterioară. Demersul a fost necesar atât datorită progresului accelerat al cunoștințelor medicale, cât și al consolidării rolului pe care această specialitate îl ocupă în sistemele medicale contemporane.
     Lucrarea este structurată în opt părți menite să acopere, în principal, aspectele de sanogeneză și patologie cele mai frecvent întâlnite în diferitele etape de vârstă sau viață. Găsim, așadar, „Asistența medicală a copilului”, cu un capitol dedicat îngrijirii copilului sănătos – util mai ales prin centralizarea reperelor de creștere și dezvoltare psihosomatică, precum și recomandările actuale privind alimentația sugarului și copilului – urmat de un altul, care face o trecere în revistă principalele boli întâlnite la această vârstă. Sunt prezentate, pe scurt, principalele simptome și semne, principiile conduitei terapeutice și, sub titlul „Sfaturi pentru medicul de familie” (delimitare puțin neobișnuită într-o carte destinată în într
Publicitate
egime medicilor de familie, dar explicabilă prin aceea că o parte din autori aparțin specialității de pediatrie), o suită de sfaturi practice utile în practica de zi cu zi (de ex. măsuri de reducere a abuzului de antibiotice, semne de gravitate, criterii de trimitere către spital ș.a.).
     „Asistența medicală a adultului” debutează cu un capitol de semiologie, urmat de o abordare a principalelor patologii întâlnite: respiratorie, cardiovasculară, digestivă, reno-urinară, reumatismală, metabolică, hematologică, neuropsihică și dermatologică.
     În mod regretabil, „Asistența medicală a adolescentului” nu depășește cadrul de generalitate, limitându-se la a puncta câteva din comportamentele la risc întâlnite la această vârstă (nimic însă despre screeningul pentru depresie și evaluarea riscului de suicid). Datele statistice, deși folositoare pentru înțelegerea importanței problemei, nu sunt suficiente și poate ar fi fost utilă descrierea unor intervenții de tip structurat recomandate în astfel de situații.
     „Asistența medicală a vârstei a treia” surprinde inițial prin precaritatea spațiului alocat multimorbidității (frecvent întâlnită la acești pacienți), explicabilă însă prin abordarea mai extinsă a subiectului în „Partea generală”.
      „Sarcina și boli ale femeii”, „Urgențe medico-chirurgicale” și „Îngrijirea stărilor terminale” completează cuprinsul acestei noi ediții, beneficiind de sistematizarea conținutului în tabele ușor de parcurs și reținut.
     Revizuită prin prisma noilor progrese în medicină privind diagnosticul și tratamentul principalelor patologii întâlnite în practica de zi cu zi, precum și a recomandărilor actuale referitoare la promovarea unui stil de viață sănătos, această lucrare este o lectură utilă studenților și rezidenților și de ce nu, specialiștilor de profil.

 

 

 

Dumitru Matei (coord.) – Esențialul în medicina de familie. Ediția a treia. Editura Medicală Amaltea, București, 2017

 
Articole in legatura
Nu exista articole in legatura.
Autori in legatura
Nu exista articole in legatura.
 
Galerii foto in legatura
Nu exista galerie asociata acestui articol.
Fisiere la download
Nu exista fisiere disponibile pentru download.
 

 
Viaţa Medicală