resep masakan indonesia

recept pojok game jual obral berita bola delicious recipe resep masakan indonesia resep masakan indonesia Adi Sucipto News and Entertainment

MedicHub

| | Tipareste pagina Trimite prin email Trimite prin Yahoo Messenger

Lectori de prestigiu la congresul SRCM

Autor: Conf. dr. Corneliu ZEANA | 6 Decembrie 2012
Lectori de prestigiu la congresul SRCM
   Sibiul, oraşul care deţine în palmaresul său prestigiosul titlu de Capitală europeană, şi-a adjudecat dreptul de a găzdui al optulea Congres naţional al Societăţii Române de Cercetare a Magneziului (SRCM), organizaţie afiliată SDRM (Société Internationale pour le Développement de la Recherche sur le Magnesium, fondată de francezi, cunoscută în prezent ca International Society for the Development of Research on Magnesium). Prestigiul de care se bucură SRCM, ca şi locul desfăşurării congresului au atras participarea celor mai de seamă personalităţi în domeniul magneziului, în frunte cu André Mazur (Franţa), care coordonează revista Magnesium Research (Londra), în care vor fi publicate rezumatele congresului. Ca un mic adaos, semnatarul acestor rânduri este în comitetul de redacţie al acestei prestigioase reviste cu înaltă cotă ştiinţifică. Dintre participanţii străini, îi menţionăm pe J. Vormann (Germania), R. Smetana (Austria), Vesna Matovic´ (Serbia). Nu le putem considera „din străinătate“ pe Lilia Podgurschi şi Ina Polognea, de la Fa­cul­ta­­tea de Medicină din Chişinău. Congresul a trezit şi interesul cercetătorilor din Spania şi Lituania. Trebuie să menţionăm ospitalitatea şi buna organizare a gazdelor, pentru care se cuvin mulţumiri conf. dr. P. J. Porr şi tuturor sibienilor, alături de prof. dr. Mihai Nechifor (Iaşi), preşedintele actual al SRCM.
   Cu prilejul reuniunii, au fost organizate şi două lansări de carte: „Importanţa magneziului în patologia umană“ (P. J. Porr), o lucrare concisă, de format mic, un veritabil ghid destinat practicienilor, şi „Magnesium in Central Nervous System“ (R. Vink – Adelaide, Australia – şi M. Nechifor); este
Publicitate
meritul autorului român de a fi obţinut din partea editurii dreptul (exclusiv pentru români) de a descărca gratuit această remarcabilă carte (http://adelaide.edu.au/press). Asocierea a doi autori din zone geografice atât de îndepărtate, între care un român, merită subliniată. În literatura noastră, de multe ori, autorul străin (nu rareori plagiat) nu figurează pe copertă, adesea nici nu este citat corespunzător.
   Comunicările orale sau prezentate ca poster au fost de mare actualitate şi cu remarcabile contribuţii originale, din varii domenii medicale, la un nivel ştiinţific deosebit de elevat. Congresul a fost un prilej de discuţii, actualizări şi confruntări complementare ale unor – putem spune – veritabili experţi în domeniul magneziului, pe care rareori îi avem în ţară, profitul participanţilor neputând fi supraestimat.
   Ne detaşăm de relatările eminamente laudative privind congresele medicale din România, inserând câteva observaţii. Centre cu facultăţi de medicină mai mult sau mai puţin tinere, cum sunt Craiova şi Constanţa, de la care aşteptam mai multă ambiţie, au strălucit prin absenţă. Oltenia şi Dobrogea au arătat o atitudine „secesionistă“, pe care o credem întâmplătoare, spre deosebire de Republica Moldova. Neliniştitoare pentru viitorul României este şi destul de slaba participare a studenţilor sibieni. Acest lucru este evident nu doar la Sibiu, ci pretutindeni, denotând declinul învăţămân­tului medical românesc. Uşurinţa cu care se accede în facul­tăţile de medicină, amplu multiplicate relativ recent, numărul de studenţi mult peste nivelul optimal de funcţionare, lejeri­tatea examenelor, care pot fi trecute şi prin alte moduri, faptul că, practic, la medicină nu există repetenţie, trecerea timpului fiind unicul factor de care depinde obţinerea diplomei de medic, după formalitatea prezentării unei lucrări de diplomă în genere plagiate (nu putem spune că nu li s-au oferit modele), toate acestea şi încă altele pot explica această indiferenţă. În urmă cu câţiva ani, în Elveţia, am fost impresionat de îmbulzeala studenţilor şi a medicilor (nu doar cei din oraşul respectiv), spre a asista la o prelegere în Aula Magna, ţinută de un invitat de marcă, dar, îmi permit să spun, cu ceva sub vârfurile prezente la Congresul SRCM de la Sibiu.
   Dar, spre a termina într-o notă optimistă, subliniez încă o dată succesul acestui congres naţional, înalta ţinută ştiinţifică a materialelor prezentate şi a discuţiilor, prilejul rar de a-i vedea şi auzi pe nişte corifei ai medicinii, care au plecat cu o impresie deosebit de bună şi cu dorinţa de a reveni.
 
Articole in legatura
Nu exista articole in legatura.
Autori in legatura
Nu exista articole in legatura.
 
Galerii foto in legatura
Nu exista galerie asociata acestui articol.
Fisiere la download
Nu exista fisiere disponibile pentru download.
 

 
Viaţa Medicală