resep masakan indonesia

recept pojok game jual obral berita bola delicious recipe resep masakan indonesia resep masakan indonesia Adi Sucipto News and Entertainment

MedicHub

| | Tipareste pagina Trimite prin email Trimite prin Yahoo Messenger

Kinetoterapia în sindromul Rett

Autor: Bogdan RACOVIȚĂ | 18 August 2017
     Sindromul Rett este o afecțiune genetică manifestată în general la sexul feminin și doar în cazuri excepționale la sexul masculin, fiind descris pentru prima dată în anul 1966, de neurologul austriac Andreas Rett. Incidența acestui sindrom care afectează dezvoltarea normală a creierului este destul de mică – un caz la 10.000–15.000 de subiecți.
     În ceea ce privește debutul sindromului, este bine de știut că după o sarcină care a decurs normal, în intervalul vârstei de 6 luni până la 2 ani apar diferite tulburări în coordonarea mișcărilor și o încetinire a creșterii diametrului cranian la copil.
     În experiența de kinetoterapeut, am întâlnit un singur caz diagnosticat cu sindrom Rett, dar care avea și alte diagnostice secundare. Inițial mi-a fost greu să asociez cazul cu altele similare în ceea ce privește abordarea kinetoterapeutică, pentru a stabili un program de urmat.
     Manifestările acestui sindrom constau în apariția mișcărilor necoordonate
Publicitate
, încetinirea creșterii diametrului cranian, pierderea controlului asupra mâinilor și apoi asupra întregului corp. Pacientul clipește des sau uneori ține un ochi închis, încetează să mai vorbească și să mai comunice. Cu cât vârsta pacientului este mai mică, cu atât stările de agitație sunt mai accentuate. În ceea ce privește convulsiile, acestea apar la peste jumătate din copiii diagnosticați.
     Ca tratament non-farmacologic, terapia prin mișcare are un rol foarte important în viața copilului diagnosticat cu sindrom Rett, crescând calitatea vieții acestuia. Fiind o boală limitantă de viață, familia și echipa interdisciplinară care îngrijesc copilul trebuie să se axeze pe creșterea calității vieții acestuia. Programele de kinetoterapie constau în exersarea menținerii mobilității articulare și a forței musculare la un nivel cât mai ridicat, atât pentru membrele superioare, cât și pentru membrele inferioare. Se pot efectua exerciții cu diferite obiecte (mingi, bastoane, săculeți de nisip, elastic pentru gimnastică). Exercițiile pentru coloana vertebrală au de asemenea un rol important în îmbunătățirea calității vieții pacientului diagnosticat cu sindrom Rett.
     Programele de kinetoterapie se pot efectua trei-patru zile pe săptămână, iar în celelalte zile se pot combina terapii alternative, cum ar fi: yoga, masajul, hidroterapia, terapia prin muzică sau chiar terapia cu animale. Programele de kinetoterapie pot fi individualizate pentru fiecare pacient, indiferent de vârsta acestuia.
     Kinetoterapia poate îmbunătăți în mod real atât viețile pacienților cu sindrom Rett, cât și pe cele ale membrilor familiilor lor. Fiecare kinetoterapeut trebuie să ofere pacienților cu sindrom Rett programe de kinetoterapie, care cresc și mențin mobilitatea articulară și forța musculară.

 

 
Articole in legatura
Nu exista articole in legatura.
Autori in legatura
Nu exista articole in legatura.
 
Galerii foto in legatura
Nu exista galerie asociata acestui articol.
Fisiere la download
Nu exista fisiere disponibile pentru download.
 

 
Viaţa Medicală