resep masakan indonesia

recept pojok game jual obral berita bola delicious recipe resep masakan indonesia resep masakan indonesia Adi Sucipto News and Entertainment

MedicHub

| | Tipareste pagina Trimite prin email Trimite prin Yahoo Messenger

Jumătate din copiii români nu se mai nasc pe cale naturală

Autor: Vlad MIXICH | 26 Aprilie 2013
Jumătate din copiii români nu se mai nasc pe cale naturală
Publicitate
   Creşterea este uluitoare: frecvenţa cezarienelor în România s-a dublat în ultimii cinci ani. Datele cele mai recente, din 2012, arată că, practic, jumătate din copiii românilor nu se mai nasc astăzi pe cale naturală. Două întrebări majore răsar după o astfel de veste: de ce a apărut această inflaţie de cezariene şi cum afectează ea sănătatea copiilor noştri?
   Frica. Acesta este răspunsul la întrebarea „de ce?“. Surprinzător este faptul că acest răspuns vine de la ambii protagonişti maturi implicaţi în procesul naşterii: mama şi medicul. Pruncul nu are nicio posibilitate de a opta, astfel că cel mai influent eveniment din destinul său, naşterea, depinde de anxietăţile celor doi oameni care-l aduc pe lume.
   Frica mamelor nu este doar rezultatul experienţelor hedoniste ale unei generaţii cu acces imediat la pilulele care reduc durerea. Ea s-a construit de-a lungul deceniilor în care prea multe gravide au fost tratate în spitalele publice româneşti ca vacile dintr-un şeptel (în interiorul dosarului din acest număr puteţi citi despre astfel de experienţe personale). Oroarea poveştilor despre naşterile din spitalele publice s-a transmis noii generaţii de mame, care, cu mai multe opţiuni la îndemână, a decis să-şi exercite dreptul de a alege ce e mai bine pentru sine. Căci, dacă se desfăşoară într-un spital bine dotat, naşterea prin cezariană este astăzi la fel de sigură ca aceea pe cale vaginală. Pentru mamă. Dar pentru bebeluş?
   Michel Odent, ginecologul francez a cărui carte a fost tradusă şi în română („Cezariana. Care este viitorul unei umanităţi născute prin cezariană?“), enumeră mai multe diferenţe dintre un bebeluş născut prin cezariană fără travaliu şi unul născut pe cale vaginală. Cele mai multe sunt în defavoarea nou-născutului prin cezariană. Pentru o parte dintre aceste diferenţe, precum riscul crescut al dificultăţii la alăptare, nivelul de glucoză mai scăzut sau riscul crescut de autism, cercetările sunt încă insuficiente. Există însă diferenţe consistent fundamentate prin studii: riscul de astm, de 3,23 ori mai mare la cei născuţi prin cezariană, răspunsuri imunitare diferite sau niveluri diferite ale unor hormoni. Ce se poate afirma cu certitudine este că această diferenţă fiziologică între cei doi bebeluşi este influenţată copleşitor de felul în care s-au născut.
   Desigur că această explozie a cezarienelor este şi urmarea creşterii vârstei medii la care nasc femeile de astăzi. Dar, scrie Michel Odent, industrializarea naşterilor ar putea fi o altă cauză care le determină pe femei să solicite cezariana. Odent susţine că, pentru a avea o naştere uşoară, femeia în travaliu trebuie să se afle într-un mediu sigur, intim şi în care să nu se simtă observată. Sălile de naştere moderne sunt chiar opusul descrierii medicului francez, care nu se bazează doar pe argumente logice, ci şi pe o experienţă practică foarte consistentă. Concluzia sa: mediul spitalicesc şi starea de anxietate creată de multitudinea inutilă a testelor prenatale inhibă naşterile naturale. De obicei, femeile care au născut acasă îşi povestesc relaxat şi cu detalii experienţa, în timp ce acelea care au născut la spital refuză să o facă.
   Mamele, spun ginecologii, exercită o adevărată presiune pentru a li se permite să nască prin cezariană. Trăim într-o epocă în care preceptele feminismului au încă un statut incontestabil şi nici chiar profesorii universitari nu îndrăznesc să se opună unei astfel de cereri, atunci când ea vine din partea unei mame. În astfel de cazuri „democraţia atinge o limită care nu mai e admisibilă“, spune profesorul Florin Stamatian, preşedintele Societăţii de Obstetrică-Ginecologie din România. Dar, deşi chiar preşedintele lor spune că nu este admisibilă, ginecologii români admit această practică.
   De ce? Tot din frică. Teama de acuzaţiile care ar putea aduce procese de malpraxis este cea mai frecvent menţionată (în interiorul dosarului din acest număr puteţi afla ce cred mai mulţi specialişti ginecologi români şi străini despre inflaţia cezarienelor). Justificările indică o răsturnare a relaţiei dintre ginecolog şi gravidă, care nu mai este una medic–pacient, ci prestator de servicii–client. Această schimbare a paradigmei medicale din maternităţi developează întreaga maşinărie profitabilă care exploatează anxietatea părinţilor aflaţi în faţa naşterii copilului lor, în numele posibilelor riscuri şi complicaţii care însoţesc naşterea. Dar cât de înţelept este să provoci jumătate din naşteri pentru a salva un copil dintr-o mie?
   Nu milităm pentru naşterile naturale în defavoarea celor prin cezariană. Dar dorim deschiderea unei discuţii serioase, la nivel naţional, prin care să se cântărească beneficiile şi dezavantajele inflaţiei de cezariene. Nu pentru mamă, nu pentru medic, ci pentru personajul principal al oricărei naşteri: copilul.
 
Articole in legatura
Nu exista articole in legatura.
Autori in legatura
Nu exista articole in legatura.
 
Galerii foto in legatura
Nu exista galerie asociata acestui articol.
Fisiere la download
Nu exista fisiere disponibile pentru download.
 

 
Viaţa Medicală