resep masakan indonesia

recept pojok game jual obral berita bola delicious recipe resep masakan indonesia resep masakan indonesia Adi Sucipto News and Entertainment

MedicHub

| | Tipareste pagina Trimite prin email Trimite prin Yahoo Messenger

Istoria negativă a medicinii

Autor: Prof. dr. Gavril CORNUŢIU | 18 Septembrie 2015
Istoria negativă a medicinii
     Ar putea fi un titlu alternativ pentru cartea lui Mihail Mihailide, Șarlatani și vindecători închipuiți (Editura Viața Medicală Românească, 2015). Este o carte de istorie cu aspect de roman, care pictează tablourile sociale care s-au perindat pe aceste meleaguri în comparație cu tablourile sociale de pe alte meleaguri (italian, francez, american). În același timp, e o carte de educație sanitară, a populației și, în special, a celor din sectorul medical. Atrăgând atenția asupra șarlataniei și a metodelor ei specifice din spațiul vindecării, poate ajuta la maturizarea înțelegerii actului medical, la punerea în gardă a populației și a adormitelor autorități din domeniu.
   Șarlatani și vindecători închipuiți se citește aproape ca un roman polițist, iar lectura savuroasă reia pasaje din documentele vremii, cu arhaismele și culorile de atunci ale limbii. Reproducerile de imagini urbane din vremuri apuse, tex
Publicitate
te de ziare, scrisori, rețete și documente ajută la crearea unei prime cărți despre istoria negativă  a medicinii.
    Autorul arată că șarlatania poate fi de trei feluri: conștientă, când șarlatanul minte și fură din buzunarul suferindului, știind exact ce face; inconștientă sau parțial conștientă, când semidocți cu structură paranoi­că sunt convinși că ceea ce fac este un act genial; respectiv delirantă, când suferința închipuitului este monosimptomatică cu delir de invenție. Cartea descrie cu acuratețe exemplificări din fiecare tip.
    Un aspect aproape hazliu scos în evidență de autor este că am dat lumii largi escroci de mare talie, dar am și primit înapoi o mulțime de escroci, unii mărunți, alții mai mari, cu toții periculoși pentru sănătatea publică. Înțelegem, citind, că oamenii sunt aceiași peste tot, impostori și creduli, și în trecut și acum. Gândirea irațională, magică, nu are nici o legătură cu capacitatea intelectuală, cu celelalte performanțe ale gândirii. Ea este o altă specie de gândire și reprezintă ușa pe care intră șarlatania, punând ceață pe ochii rațiunii. Dacă vom citi scrisorile lui Aristotel despre suflet, vom constata cu surprindere că sufletul omenesc a rămas același în ultimele două milenii și trei sute de ani. Așa cum șarlatania și delirurile terapeutice au existat dintotdeauna, vor exista și în viitor.         
    În concluzie, cartea abordează cu onestitate științifică un aspect, îndeobște ocolit, al istoriei medicinii. Face un serviciu practicii medicale spunând lucrurilor pe nume, „curățind grajdurile lui Augias“. Este o lectură necesară tuturor celor care lucrează în sistemul sanitar, precum și o lectură benefică pentru orice altfel de cititor. Așteptăm cu interes continuarea.
 
Articole in legatura
Nu exista articole in legatura.
Autori in legatura
Nu exista articole in legatura.
 
Galerii foto in legatura
Nu exista galerie asociata acestui articol.
Fisiere la download
Nu exista fisiere disponibile pentru download.
 

 
Viaţa Medicală