resep masakan indonesia

recept pojok game jual obral berita bola delicious recipe resep masakan indonesia resep masakan indonesia Adi Sucipto News and Entertainment

MedicHub

| | Tipareste pagina Trimite prin email Trimite prin Yahoo Messenger

Întâi la babe, apoi la medic

18 August 2017
     Chiar dacă nu mai sunt așa de ucigătoare ca altădată, bolile infecțioase găsesc în sate un mediu propice de dezvoltare, cel puțin în Moldova doctorului Possa: „În fine vin bolile infecțioase și tot felul de boli ce găsesc turme de ființi bine pregătite
Publicitate
de moarte; epidemiile se întind cu furie în asemenea teren fertil, vegetează perfect microbii, și rezultatul secerișului e splendid de crud. Sate întregi rămân fără niciun copil, cum s-a întâmplat în munții județului Sucevei pe la 1893–1894 cu o epidemie de difterie și cum se întâmplă cu scarlatina și cu altele” (Possa, 1902).
     Relele habitudini se înlănțuie la nesfârșit: nu numai ca țăranca nu știe să-și hrănească copilul, nu-l protejează suficient împotriva frigului, dar atunci când se îmbolnăvește doar arareori și în ultimă instanță apelează la medic: „când un copil se îmbolnăvește, întrebuințează toate leacurile ce cunoaște, cercetează toate babele de prin sate, aleargă în urmă și la medic; aceste obiceiuri încep să dispară din comunele apropiate de reședința medicului, unde găsește și medicamente mai numeroase, aceasta o dovedește numărul crescând al consultațiunilor de duminică, la reședința medicului” (Lapteș, 1906).

 

Fragment reprodus din volumul România Medicilor, publicat de editura Humanitas. Constantin Bărbulescu, autorul lucrării, predă la Facultatea de Istorie și Filozofie a Universității „Babeș-Bolyai“ Cluj-Napoca.

 
Articole in legatura
Nu exista articole in legatura.
Autori in legatura
Nu exista articole in legatura.
 
Galerii foto in legatura
Nu exista galerie asociata acestui articol.
Fisiere la download
Nu exista fisiere disponibile pentru download.
 

 
Viaţa Medicală