resep masakan indonesia

recept pojok game jual obral berita bola delicious recipe resep masakan indonesia resep masakan indonesia Adi Sucipto News and Entertainment

MedicHub

| | Tipareste pagina Trimite prin email Trimite prin Yahoo Messenger

Începe depistarea activă a tuberculozei în România

Autor: Dan Dumitru MIHALACHE | 23 Noiembrie 2018
Problematica tuberculozei este una complexă, care privește atât personalul medical implicat, cât și persoanele afectate, autorităţile, dar și comunitatea în ansamblul ei. Este vorba de o afecţiune cu un puternic impact în sănătatea publică.
 
A proximativ 20.000 de persoane vor fi examinate în cadrul unui proiect – E-DETECT TB – derulat de Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, Programul Naţional de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei din România (PNPSCT) și Societatea Română de Pneumologie. Examinările vor fi realizate cu ajutorul unei unităţi medicale mobile, dotate cu echipament imagistic și de diagnostic molecular, de către specialiști de la „Marius Nasta”, cu sprijinul PNPSCT. Pacienţii depistaţi cu tuberculoză (TB) vor intra ulterior într-un program de tratament complet și de monitorizare (inclusiv prin intervenţii de creștere a aderenţei la tratament), conform recomandărilor naţionale privind controlul TB. „Practic, astăzi demarăm prima campanie de diagnosticare activă a tuberculozei realizată în România”, a declarat dr. Beatrice Mahler-Boca, managerul Institutulu
Publicitate
i „Marius Nasta” și vicepreședinta Comisiei de pneumologie a Ministerului Sănătăţii.„Proiectul E-DETECT TB (...) ne permite penetrarea unor categorii de populaţie foarte vulnerabile în faţa îmbolnăvirii și depistarea rapidă a TB, datorită echipamentelor de diagnostic avansate cu care este dotată unitatea mobilă”, a explicat dr. Ioana Munteanu, coordonator naţional al PNPSCT. Potrivit acesteia, obiectivul este ca până în 2020 să se atingă o rată de diagnosticare de minimum 85% din toate cazurile estimate de TB sensibilă și TB multidrog-rezistentă, iar prin asigurarea unui tratament precoce, care să permită reducerea răspândirea bolii, să se scadă incidenţa globală a TB în rândul populaţiei.
Evaluarea proiectului se va face în fiecare an, dar evaluarea finală va fi posibilă peste cinci ani (aceasta este perioada de implementare). Sorina Pintea, ministrul sănătăţii, a declarat că a început și campania de screening în TB, program finanţat cu 15 milioane de euro prin fonduri europene, cu aceeași perioadă de implementare, de cinci ani. „Va trebui să implicăm și medicina școlară în vaccinare, în screeningul TB, în tot ceea ce ţine de educaţie și susţinere. Programele de prevenţie – nu neapărat pe TB – în școli vor porni începând cu anul viitor”, a declarat Sorina Pintea.
Proiectul E-DETECT TB, lansat marţi la București, este derulat la nivel european în ţări precum Bulgaria, Italia, Marea Britanie, Olanda, România, Suedia și include mai multe componente: diagnosticarea activă (România, Bulgaria), detectarea, prevenirea și tratamentul TB în rândul migranţilor (Italia), respectiv realizarea unui registru cu evidenţa cazurilor de TB latentă și activă în Europa (Marea Britanie, Olanda, Suedia).
În ţara noastră, în fiecare an, aproximativ 1.000 de persoane mor din cauza acestei boli și alte 16.000 se îmbolnăvesc de TB. La nivelul anului 2016, incidenţa TB în România era de cinci ori mai mare decât media UE: 20% din totalul cazurilor raportate în UE sunt atribuite României, în condiţiile în care aceasta deţine doar 4% din populaţia UE.
 
Articole in legatura
Nu exista articole in legatura.
Autori in legatura
Nu exista articole in legatura.
 
Galerii foto in legatura
Nu exista galerie asociata acestui articol.
Fisiere la download
Nu exista fisiere disponibile pentru download.
 

 
Viaţa Medicală