resep masakan indonesia

recept pojok game jual obral berita bola delicious recipe resep masakan indonesia resep masakan indonesia Adi Sucipto News and Entertainment

MedicHub

| | Tipareste pagina Trimite prin email Trimite prin Yahoo Messenger

În amintirea antemergătorilor

Autor: Prof. dr. Dan L. DUMITRAŞCU | 14 Aprilie 2017
     Mircea Popa este unul dintre cei mai cunoscuți și îndrăgiți istorici literari din Cluj-Napoca. Multă vreme cercetător la Institutul de Istoria Limbii și Literaturii Române, universitarul clujean s-a mutat în ultimii ani la facultățile de profil din Alba-Iulia și Baia-Mare,  oferind ajutor la dezvoltarea istoriografiei literare românești. Despre profesorul Popa scria Răzvan Voncu, în urmă cu mai mult de cinci ani, în „România literară”: „Criticul și profesorul Mircea Popa este unul dintre acei cărturari care și-au petrecut o mare parte din viață în cel mai fericit mod cu putință, după părerea mea: în liniștea bibliotecilor, printre cărți și ma­nuscrise”. Apropiindu-se de octo­genariat, Mircea Popa a fost martorul vieții culturale clujene, pe care a consemnat-o ca un cronicar.
     Profesorul Popa susține și o intensă activitate publicistică, găsind timp să ne ofere periodic cărți de mare valoare. Unele dintre ele au legătură cu lumea medicală, așa cum sunt cele despre Victor Papilian sau Ioan Molnar Piuariu, care sunt de interes și pentru medici. Reeditarea cărții sale despre Ioan Molnar Piuariu este binevenită, mai ales că s-a produs la bicentenarul dispariției sale.
     Ioan Molnar Piuariu (1749–1815) nu beneficiază întâmplător de această monografie: el a fost nu doar primul român care a primit aprobarea de a locui în Sibiu (pentru că se căsătorise cu fiica unui preot evanghelic), dar a fost și primul profesor universitar român la Cluj – a predat oftalmologie la Școala medico-chirurgicală din or
Publicitate
aș. Pe lângă această activitate, Molnar Piuariu a fost un iluminist apropiat Școlii Ardelene (se trăgea prin coincidență din zona familiei Micu-Klein) și autor al unor lucrări de cultură, binevenite în acea perioadă în spațiul transilvănean. A fost și un mare patriot, care a militat contra discriminării românilor din Transilvania, colaborând la Supplex Libellus Valachorum
     Cu studii la Viena, a practicat oculistica la Sibiu, inclusiv manevrele chirurgicale oftalmologice. Datorită reputației sale profesionale, a fost chemat la Cluj atunci când s-a înființat, în 1775, „Școala medico-chirurgicală”, sub oblăduirea împărătesei Maria Terezia. Pentru studenții săi, a elaborat în 1793 manualul „Sfătuire către studenții în chirurgie” – probabil prima carte medicală românească. A trăit la Cluj până la sfârșitul vieții, locuind într-o zonă a orașului care a devenit cu timpul ultracentrală. Pe respectiva clădire a stat zeci de ani o placă comemorativă, care a fost apoi dată jos și uitată. După mai mulți ani, un grup de entuziaști, incluzându-l pe profesorul Pompiliu Manea, a așezat o nouă placă în acel loc.
     Cartea profesorului Mircea Popa se remarcă prin nivelul elevat cu care acesta ne obișnuiește la fiecare apariție editorială. Lucrarea este bine documentată și foarte îngrijit scrisă. Față de prima ediție, din 1976, au apărut informații noi pe care autorul le inserează cu pedanterie. Cartea este structurată pe trei capitole: primul, intitulat „Etapele unei deveniri”, descrie parcursul biografic al subiectului său. Foarte interesantă este descrierea circumstanțelor sociale și politice, precum și conflictul dintre ortodocși și greco-catolici. Această parte se întinde pe aproape jumătate din spațiul tipografic al cărții. Al doilea capitol, „Medicul, reformistul, precursorul”, prezintă opera lui Ioan Molnar Piuariu, iar capitolul trei – „Portret final” sumarizează contribuțiile culturale și științifice ale acestei mari personalități.
     Lucrarea se încheie cu o bibliografie extinsă și cu zeci de ilustrații – fotocopii ale unor documente, portrete, fotografii de clădiri etc. Lectura acestei cărți va produce plăcere oricui, dar mai ales celor cărora le place istoria medicinii. Păcat că numărul acestora din urmă este în scădere vertiginoasă, dar cineva tot trebuie să ducă mai departe memoria antemergătorilor.
 
Articole in legatura
Nu exista articole in legatura.
Autori in legatura
Nu exista articole in legatura.
 
Galerii foto in legatura
Nu exista galerie asociata acestui articol.
Fisiere la download
Nu exista fisiere disponibile pentru download.
 

 
Viaţa Medicală