resep masakan indonesia

recept pojok game jual obral berita bola delicious recipe resep masakan indonesia resep masakan indonesia Adi Sucipto News and Entertainment

MedicHub

| | Tipareste pagina Trimite prin email Trimite prin Yahoo Messenger

Halatele albe?!

Autor: Dr. Ana MIHAI | 3 Octombrie 2014
Halatele albe?!
  De aproape 24 de ani, revista Memoria face recurs la istorie pentru a reda lecturii contemporane poveşti de viaţă, de moarte şi de onoare din, poate, cea mai brutală perioadă a României, perioadă care a lăsat urme până în prezent. Cu patru apariţii pe an, susţinută printr-un mecenat, revista gândirii arestate se încăpăţânează să fie un depozit împotriva eşecului şi refuzului de a cunoaşte şi de a înţelege. Numărul dublu 87-88 (nr. 2-3/2014) condensează, ca de obicei, în sumarul lui, o serie de restituiri de evenimente, de oameni şi fapte care au perturbat intemperiile anilor comunişti. Dintre ele, menţionăm câteva subiecte care ne-au atras atenţia. Începând din acest număr, revista va publica o serie de capitole semnificative din Cartea neagră a comunismului, materiale semnate de autori străini, un imbold pentru cititorii tineri de a citi un manual de istorie puţin mai altfel. Deocamdată – despre începuturile bolşevizarii şi revoltele din Ucraina. Alt subiect interesant sunt poveştile Bucovinei desprinse din ramele vechiului Cernăuţi, spuse de Doina Cernica. În continuarea lor, revista prezintă cinci eseuri ale unor elevi de liceu, în cadru
Publicitate
l concursului „Ce înseamnă comunismul pentru mine?“, organizat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), „cu speranţa că seminţele aruncate de Memoria – revista gândirii arestate vor da roade“. Revista propune cititorilor şi prima din cele trei prelegeri despre comunismul românesc semnate de Marcel Fontaine, profesor francez cu activitate îndelungată în România (1919–1948). Editorialul este dedicat insulei Ada-Kaleh, aşa cum a cunoscut-o profesorul înainte de a fi acoperită de apele Dunării, materialul fiind difuzat la Radiodifuziunea franceză la 11 octombrie 1953.
  Textul intitulat „Halatele albe?!“ oferă cititorului o parte din paginile de memorialistică ale lui Paul Leibovici despre zilele de internare într-un spital dintr-o închisoare comunistă, după o suita de torturi – medici-îngeri, uşa bunelor speranţe, uşi fără clanţe.
  Menţionăm şi articolul despre teologul Gheorghe Chiriac, arestat şi supus la torturi de Securitate, condamnat la 15 ani pentru „uneltire contra ordinii sociale“ şi cuvintele din Vasile Pârvan pe care le-a citat la un moment dat în închisoare: „Omenirea, în generalitatea ei, este lipsită de gânduri“. De menţionat, de asemenea, că astfel de articole au ca bibliografie lucrări precum „Tortura pe înţelesul tuturor“.
  Un alt material este dedicat vieţii lui Hurmuz Aznavorian, avocat, publicist, liberal şi victimă a regimului comunist, cel care spunea că „Libertatea nu este un instinct, nu este un instinct pentru că instinctul e sălbatic, dezordonat şi mai ales anarhic. Libertatea este o disciplină, în regimul politic democrativ. La baza libertăţii este legea şi nu putem concepe în viaţa politică o altă libertate decât o libertate legală“. De asemenea, revista include numeroase materiale primite de la cititori, care completează documentarea, ridică noi semne de întrebare şi oferă noi lămuriri.
  Publicaţia este ilustrată cu acuarelele lui Viorel Huşi, reproduse din albumul monografic editat de Monitorul Oficial (2012) şi îngrijit de fiica artistului, Aura Popescu.
 
Articole in legatura
Nu exista articole in legatura.
Autori in legatura
Nu exista articole in legatura.
 
Galerii foto in legatura
Nu exista galerie asociata acestui articol.
Fisiere la download
Nu exista fisiere disponibile pentru download.
 

 
Viaţa Medicală