resep masakan indonesia

recept pojok game jual obral berita bola delicious recipe resep masakan indonesia resep masakan indonesia Adi Sucipto News and Entertainment

MedicHub

| | Tipareste pagina Trimite prin email Trimite prin Yahoo Messenger

Gaura neagră

Autor: Dr. Gabriel DIACONU | 9 Mai 2014
Gaura neagră
   A doua opinie în practica medicală e un fel de gaură neagră prin care pică pacienţi şi medici deopotrivă. Mai nou, accesul la internet l-a plăsmuit pe dr. Google, astfel că – de voie, de nevoie – te „baţi“ cu diagnosticul heuristic generat de motorul de căutare sau de diverse forumuri de sprijin. Pacientul, până să vină la tine, şi-a verificat simptomele online şi chiar şi soluţiile terapeutice. Tu eşti, în fapt, „a doua opinie“.
   Alteori, eşti chemat să verifici bunul mers al unui act medical anterior în care succesul nu a apărut sau a fost întrerupt de complicaţii. Câteva observaţii îmi par obligatorii, mai ales că nu se întâmplă în practică uzuală:
Publicitate
   1) medicul chemat să cross-examineze un caz, în mod obligatoriu ar trebui să ia legătura cu practicianul index. Nu rareori, a doua opinie e de fapt o formă frustă de turism medical, în care, psihologic, pacientul e de fapt motivat, după ce aude „păreri“, să-şi facă propria reţetă terapeutică.
   2) medicul chemat să cross-examineze un caz ar trebui să consemneze al câtelea profesionist e în lanţul diagnostic/terapeutic. De la un punct încolo, cazuri în care vezi, spre exemplu, cinci neurologi în tot atâtea luni ar trebui raportate organismului suveran. Nu e o limitare a libertăţii pacientului să opreşti o patologie de tip hospitalism, care, în primul rând, îi dăunează pacientului şi, în subsidiar, limitează accesul la servicii pentru ceilalţi pacienţi.
   3) Finalmente, e o fragilitate medico-legală exploatabilă în eventuale cazuri de malpraxis la care se expune profesionistul „orb“ prin faptul că, de fapt, examinează cazul unui coleg. Legea română în vigoare nu împiedică – ba chiar garantează – dreptul pacientului la o a doua opinie.
   Trebuie totuşi spus că medicina nu are o formă de arbitraj decât în regim medico-legal, una care nu poate fi rezolvată alternativ decât printr-o bună etajare a serviciilor pe axă de competenţă. Avem nevoie de reglementări, de norme, care să mute accentul de pe tentaţia pacientului de-a vedea în doctori un fel de restaurante, pe realitatea că unele boli cer profesionişti de linie, să zicem infanterie medicală, în timp ce altele cer supraspecializare şi practică de nişă (boli rare, boli sistemice cu axă de cronicitate etc).
 
Articole in legatura
Nu exista articole in legatura.
Autori in legatura
Nu exista articole in legatura.
 
Galerii foto in legatura
Nu exista galerie asociata acestui articol.
Fisiere la download
Nu exista fisiere disponibile pentru download.
 

 
Viaţa Medicală