resep masakan indonesia

recept pojok game jual obral berita bola delicious recipe resep masakan indonesia resep masakan indonesia Adi Sucipto News and Entertainment

MedicHub

| | Tipareste pagina Trimite prin email Trimite prin Yahoo Messenger

Fondatorul şcolii ieşene de chirurgie

Autor: Dr. Richard CONSTANTINESCU | 8 Noiembrie 2013
Fondatorul şcolii ieşene de chirurgie
   Această fotografie reprezentându-l pe dr. Ludovic Russ senior (1816–1888) am expus-o la Muzeul de Istorie a Medicinii al UMF „Gr. T. Popa“ Iaşi în vara anului 2006, când am omagiat memoria artistului care a realizat-o: Nestor Heck. În atelierul acestui important fotograf, consimţise a se fotografia, la insistenţa unor amici, Mihai Eminescu. Heck a avut în faţa obiectivului multe din personalităţile vremii: Veronica Micle, Ion Creangă, Vasile Alecsandri ori Gavriil Musicescu. În istoria fotografiei medicale româneşti, artistul fotograf ieşean ocupă un loc important, prin portretele efectuate unor cunoscuţi medici şi numeroasele albume ilustrând patologii diverse, realizate pentru clinicile spiridoniei.
   „Papa senior“, austriacul adus de Mihail Sturdza şi stabilit în capitala Moldovei în urmă cu 170 de ani, este fondatorul Şcolii ieşene de chirurgie. Reprezenta un brand: „veneau la el bolnavi nu numai din Moldova, dar
Publicitate
şi din Basarabia, de peste Nistru, din Bucovina, Ardeal, Muntenia şi chiar de peste Dunăre“ (Buletinul Societăţii de Medici şi Naturalişti, nr. 7, 1888).
   Iscusitului clinician multe personalităţi i-au solicitat ajutorul şi opinia: Carol Davila, Mihail Kogălniceanu ori Costache Catargi. La 22 august 1854, acesta din urmă l-a adus de la Iaşi la Mărăşeşti pe Ludovic Russ pentru a o asista pe prinţesa Obrenovi´c (Elena Catargiu) la naşterea unui prunc, viitorul rege Milan al Serbiei. Milan I (1854–1901) l-a preţuit pe doctorul Ludovic Russ, dovadă fiind şi fotografia pe care i-a trimis-o: „Au Docteur Rousso, témoignage de sincère reconnaissance et de haute estime“ (grupaj foto stânga).
   Profesor al Facultăţii de Medicină, preşedinte de onoare al primului congres al medicilor români, pionier în chirurgia vasculară românească (anevrism al arterei poplitee, crosectomie pentru varicele membrelor inferioare), a avut succes în ablaţia unei tumori ovariene la o pacientă de 16 ani (1875), a operat cataracte şi reconstrucţii ale buzelor, cistotomii pentru litiază vezicală. A fondat Spitalul de Copii „Caritatea“, în 1880, împreună cu Elena Doamna. Societăţii de Medici şi Naturalişti din Iaşi i-a oferit obiecte şi donaţii în bani. La 61 de ani s-a înrolat voluntar, împreună cu fiul său, în Războiul de Independenţă, primind ulterior Ordinul naţional „Steaua României“ şi „Coroana României“ în grad de Cavaler.
 
În partea de jos, pe carton, sunt imprimate marca monogramă (numele fotografului): Nestor Heck şi, în dreapta, localitatea în care funcţiona atelierul: Iaşi; pe verso sunt menţionate marca monogramă a fotografului şi un text publicitar
   „Dr. Ludovic Russ senior era binefăcător; în fiecare zi a jertfit cel puţin două ore pentru consultaţiuni gratuite la bolnavi, fară osebire de religie, şi nu arareori a împărţit, pre cât i-a stat în putinţă, medicamente la bolnavi. Întreaga societate ieşeană a urmat până la mormânt resturile omeneşti ale acestui medic binefăcător“ (Revista israelită, nr. 22, 1 decembrie 1888, Bucureşti).
 
Articole in legatura
Nu exista articole in legatura.
Autori in legatura
Nu exista articole in legatura.
 
Galerii foto in legatura
Nu exista galerie asociata acestui articol.
Fisiere la download
Nu exista fisiere disponibile pentru download.
 

 
Viaţa Medicală