resep masakan indonesia

recept pojok game jual obral berita bola delicious recipe resep masakan indonesia resep masakan indonesia Adi Sucipto News and Entertainment

MedicHub

| | Tipareste pagina Trimite prin email Trimite prin Yahoo Messenger

Fidelitatea penelului

Autor: Demostene ŞOFRON | 19 Ianuarie 2018
     Își dedică timpul pacienților, studiilor, cercetărilor, diseminării noutăților din și pentru  fiecare specialitate medicală în parte. Găsesc însă timp și pentru ei. Nu mult, dar găsesc. Atunci când o fac, timpul lor înseamnă aplecarea spre frumos și peren. Găsesc timp pentru că sunt promotori ai științei și, în egală măsură, promotori ai culturii prin variatele ei forme. Vorbim prin urmare despre medici-scriitori, medici-muzicieni, medici-pictori, medici-sculptori, medici-graficieni, medici-ceramiști.
     Nu poți să nu te gândești, atunci, la cele scrise de Paracelsus: „Pentru a fi desăvârșite, arta și meșteșugul medicinei trebuie să izvorască din dragoste”. Și chiar izvorăsc din dragoste, afirmație susținută de reușitele la patul celui suferind, dar și de reușitele artistice. A dovedit-o și a 47-a ediție a Salonului de iarnă al medicilor, găzduit din nou, în perioada 13 decembrie – 4 ianuarie, de saloanele primitoare ale Muzeului de Artă din Cluj-Napoca.
     Au fost patru saloane în care au expus 34 de medici-pictori din areale transilvane diferite (Cluj-Napoca, Alba Iulia, Baia Mare, Bistrița, Oradea, Satu Mare). Au fost, practic, 54 de lucrări, în marea lor majoritate noi, reprezentative pentru artiști și stilul cultivat, dovezi ale stăpânirii artei. Cunoașterea și stăpânirea desenului sunt garanția reușitei artistice, indiferent de tema tratată sau de tehnicile și materialele folosite (ulei pe pânză/carton/placaj, tempera pe pânză, acuarelă pe hârtie, fotografie, tehnici mixte).
     Artiștii medici sunt fideli pene
Publicitate
lului, sunt fideli culorii. Compozițiile, echilibrate cromatic, sunt expresia echilibrului interior. Nu în ultimul rând, sunt creatori de atmosferă, una în care te regăsești, care liniștește și place. Dialogul bazat pe pictură și fotografie te poartă prin spații dintre cele mai diverse: Cipru, Apuseni, Veneția, Königsee, Valea Ierii, Ascard, Rio, Vama Veche. Fiecare tablou este o poveste care trebuie citită cu atenție. Numai așa codurile și semnele sunt decodate, interpretările sunt corecte, împlinirea spirituală este deplină.
     Și-au prezentat lucrările multe nume cunoscute ale practicii medicale și ale picturii: Laura Poantă, Silviu Sfrângeu, Iolanda Blum, Mariana Cassian (Oradea), Olga Pavel, Tatiana Cibișescu, Onisifor Craiovan (Satu Mare), Valentina Bâlc, Vladimir Dobre (Baia Mare), Laura Potop, Cristian Abrudan, Gabriela Abrudan și alții.
     Din cele 54 de lucrări, am remarcat trei din ciclul „Cipru” (Laura Poantă), respectiv „Pregătire de furtună” și „Mirifica zăpadă” (Silviu Sfrângeu), „Catedrala din Sevilla” (Mariana Cassian), „Dinamism – Veneția” (Valentina Bâlc; fotografie), „Calea Lactee” (Cristina Olosutean), „Diptic – Iriși în asfințit” (Aurelia Chișu), „Pe val” (Diana Orza; fotografie pe carton), „Ayani Cello” (Maya Rotaru), „Her Gift to the World” (Ioan Alexandru Florian), „Împăratul Qin” (Angela Rotariu), „Barca verde” (Cristina Pușcaș), „Blind” (Benedek Orsolya).
     A surprins, în această ediție, absența sculpturii și a graficii. A surprins și numărul mic de lucrări de artă fotografică – doar două. Totul într-un raport defavorabil edițiilor anterioare. Vreau să cred că ediția 2018 va aduce mai multe lucrări din ramurile plastice care au lipsit. Cu cinci, șase ediții în urmă, după pictură și grafică de exemplu, arta fotografică avea o reprezentare excelentă.
      Salonul de iarnă al medicilor m-a dus cu gândul și la cele scrise de Laura Poantă în 2012. „Să fii medic și pictor în același timp înseamnă să încerci un echilibru, să ocolești perspectiva monotonă și monocordă, să exersezi diversitatea”, rânduri și gânduri valabile și la ora actuală. Valabile pentru că sunt expresia unor oameni cu suflet frumos și armonios. Și nu trebuie să uităm un lucru: „Culoarea vorbește și oglindește sufletul” (Iuliana Fulas, psiholog). Pentru toți deopotrivă.
 
Articole in legatura
Nu exista articole in legatura.
Autori in legatura
Nu exista articole in legatura.
 
Galerii foto in legatura
Nu exista galerie asociata acestui articol.
Fisiere la download
Nu exista fisiere disponibile pentru download.
 

 
Viaţa Medicală