resep masakan indonesia

recept pojok game jual obral berita bola delicious recipe resep masakan indonesia resep masakan indonesia Adi Sucipto News and Entertainment

MedicHub

| | Tipareste pagina Trimite prin email Trimite prin Yahoo Messenger

Douăzeci de ani

Autor: Dr. A. M. | 10 Iulie 2015
Douăzeci de ani
 Romanian Journal of Rhinology, ajuns în al cincilea an de apariţie, continuă să fie o platformă interdisciplinară pentru toţi specialiştii interesaţi de rinologie, domeniu tratat cu predilecţie de orelişti, dar în colaborare cu alergologii, infecţioniştii, pediatrii, neurologii, neurochirurgii, pneumologii şi chirurgii OMF.
Al doilea număr din 2015 (aprilie–iunie) este deschis de editorialul semnat de profesorul Codruţ Sarafoleanu, redactorul şef, care răspunde la întrebarea: „Ce am învăţat în 20 de ani de chirurgie sinusală endoscopică?“. Experienţa dobândită în cadrul Clinicii ORL de la Spitalul „Sf. Maria“ din Bucureş
Publicitate
ti – unde această tehnică operatorie a fost introdusă în 1993, devenind rutină din toamna anului următor – include peste şapte mii de intervenţii. Pregătirea medicului orelist pentru chirurgia sinusală endoscopică este foarte importantă şi începe, după cum scrie universitarul bucureştean, printr-un program de învăţare în trei paşi (anatomie macro- şi endoscopică, detaliile imagistice ale leziunilor întâlnite, respectiv corelarea şi integrarea celor trei tipuri de imagini), urmat de pregătirea practică propriu-zisă, care apoi se aplică la pacientul investigat corect, cu indicaţie realistă pentru o intervenţie endoscopică. Mai reţinem câteva din ideile desprinse din experienţa chirurgului orelist: operăm pacienţi, nu tomografii computerizate; nu trebuie realizată intervenţia în orb (adică fără o vizibilitate adecvată); fiecare caz trebuie individualizat; orice chirurg trebuie să fie pregătit să convertească intervenţia endoscopică într-o operaţie deschisă.
    Din sumarul acestui număr, semnalăm studiile privind stadializarea endoscopică şi histologică în rinosinuzita cronică, evaluarea imagistică a variaţiilor pneumatizării sinusului sfenoid, dar şi efectul apei minerale ozonate în rinosinuzita cronică (acest din urmă articol fiind semnat de orelişti de la Chişinău). Revista publică şi câteva review‑uri, pe teme variind de la rolul celulelor gliale olfactive în medicina regenerativă la cel al mediatorilor inflamaţiei în patogeneza polipozei nazale sau despre utilizarea implanturilor în chirurgia reconstructivă a ţesutului moale şi a cartilajului nazal.
 
Articole in legatura
Nu exista articole in legatura.
Autori in legatura
Nu exista articole in legatura.
 
Galerii foto in legatura
Nu exista galerie asociata acestui articol.
Fisiere la download
Nu exista fisiere disponibile pentru download.
 

 
Viaţa Medicală