resep masakan indonesia

recept pojok game jual obral berita bola delicious recipe resep masakan indonesia resep masakan indonesia Adi Sucipto News and Entertainment

MedicHub

| | Tipareste pagina Trimite prin email Trimite prin Yahoo Messenger

De ce trebuie să declare medicii conflictele de interese

Autor: Prof. dr. Florin MIHĂLŢAN | 9 Noiembrie 2018
Odată cu apariţia tutunului încălzit, strategia industriei de profil este bine pusă la punct: bannere, site-uri, oferte de fumat „sănătos” și sfaturi pentru fumători. 
 
Există sondaje și asociaţii care se preocupă de subiect, dar sunt sponsorizate de producători, conferinţe cu autorităţile pentru a discuta despre beneficiile tutunului încălzit. Aceeași strategie era pusă în slujba ţigării convenţionale în urmă cu trei–patru decenii și actorii erau tot reprezentanţii
industriei.
De atunci nu avem decât „beneficiile” acestor ţigări convenţionale materializate într-o creștere a mortalităţii, a incidenţei comorbidităţilor, a fumatului juvenil, a mortalităţii fumătorilor pasivi, a comerţului ilicit etc. Și atunci au fost medici care au lucrat pentru industria tutunului, ziariști care au primit burse, persoane publice încurajate să depună mărturii pozitive.

Campanii concertate ale industriei tutunului

Legea de control a tabagismului din 2016 a adus România în primele zece ţări cu progrese în domeniu. Dar atunci când aceasta intra în vigoare se desfășurau
Publicitate
două studii-pilot ale industriei pe ţigări electronice și tutun încălzit care au fost adevărate „succese”. Concomitent au demarat și campaniile concertate pe aceeași temă. Scopul: evitarea actualei legi cu permiterea consumului acestui tip de tutun în spaţiile sociale, recrutarea și asigurarea unui flux continuu de consumatori care să fie asiguraţi că această nouă ofertă este „sănătoasă”, obţinerea unor taxări diminuate din partea statului etc. Ulterior a început recrutarea de medici care să vorbească despre „binefacerile” acestui nou tip de tutun, punând la colţ tutunul clasic.
Două manifestări recente la care au fost medici de familie, oncologi și cardiologi au avut în program o prezentare despre avantajele unui produs de tutun încălzit. Publicul era alcătuit din doctori care vorbeau despre o multitudine de boli induse princeps sau secundar. S-a mers chiar un pas mai departe și brusc prezentarea era cu un medic reprezentant al unei companii transnaţionale de profil, care se număra printre sponsorii conferinţei. Reacţia societăţilor profesionale și a Colegiului Medicilor a dus la retragerea acestei sponsorizări care apărea alături de cea a companiilor farmaceutice (un alt nonsens).

Sponsorizări care scindează lumea medicală

Așadar, este vremea ca și în România să le cerem medicilor să declare relaţiile cu industria tutunului. La Congresul Societăţii europene de pneumologie, când subiectul a devenit același tutun încălzit, moderatoarea a rugat persoanele aflate în conflict de interese să părăsească sala. Exemplul poate fi preluat, astfel încât să nu mai fim induși în eroare de pledoariile „pozitive”.
Orice sponsorizare a manifestărilor știinţifice din partea industriei tutunului va scinda lumea medicală. Iar legea pentru protecţia fumătorului pasiv în faţa expunerilor induse în spaţii închise ar trebui extinsă. Bătălia pentru o nouă generaţie de tineri consumatori de diferite produse cu nicotină sau tutun trebuie dusă cu argumente știinţifice care au fost realizate de cercetători inde­pendenţi.
 
Articole in legatura
Nu exista articole in legatura.
Autori in legatura
Nu exista articole in legatura.
 
Galerii foto in legatura
Nu exista galerie asociata acestui articol.
Fisiere la download
Nu exista fisiere disponibile pentru download.
 

 
Viaţa Medicală