resep masakan indonesia

recept pojok game jual obral berita bola delicious recipe resep masakan indonesia resep masakan indonesia Adi Sucipto News and Entertainment

MedicHub

| | Tipareste pagina Trimite prin email Trimite prin Yahoo Messenger

Cum s-au făcut de râs medicii de familie

Autor: Dr. Alina Ioana DIDA | 12 Septembrie 2014
Din presă: „Cardul de sănătate, care acum conţine doar datele de identificare ale asiguraţilor şi în baza căruia se vor deconta toate serviciile medicale din 2015, va începe să fie distribuit la nivel naţional din 20 septembrie prin Poşta Română. Cardul va deveni obligatoriu, începând de anul viitor, pentru accesarea oricărui serviciu medical, cu excepţia urgenţelor“. Ca medic de familie, îmi exprim o opinie. Distribuirea cardurilor prin poştă costă 7 milioane de euro, bani plătiţi de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. După mai multe runde de negocieri cu CNAS, asociaţiile medicilor de familie au refuzat să distribuie cardul, motivând că acest serviciu nu ar fi fost decontat.
Proiectul iniţial prevedea ca utilizarea acestui card să fie iniţializată de medicul de familie, iar refuzul asociaţiilor a necesitat modificarea softului, generând alte cheltuieli – milioane de euro din fonduri europene, adică bani publici. Acum cardul poate fi iniţializat şi de medicul din ambulatoriu sau de la Urgenţe, dar cât timp va avea el pentru completarea antecedentelor medicale care pe fişa unui medic de familie (harnic) pot fi foarte bine documentate?
În ultimii ani, presa a sc
Publicitate
ris despre „dublarea“ listelor medicilor de familie, care totalizau (sau totalizează) 28 de milioane de înscrişi la o populaţie de sub 21 de milioane de locuitori. Pentru fiecare pacient înscris, cabinetul încasează bani lunar (capitaţie). Dacă medicii de familie ar fi acceptat să distribuie acest card, chiar şi fără a fi plătiţi, s-ar fi întâmplat următoarele: ar fi ajuns la un scor de adevăr („văd câţi pacienţi am cu adevărat pe listă, nu mă poate acuza nimeni că am lista dublată“), şi-ar fi putut reevalua pacientul (profilaxie) şi ar fi putut înregistra atent pe card datele din fişa medicală, ceea ce ar fi fost de folos în ambulatoriu, iar colaborarea medicilor de familie cu specialiştii creşte calitatea actului medical.
Cardul este trimis la adresa din buletin a pacientului. Pe lista mea, circa 20% din pacienţi au alt domiciliu, nu cel din buletin. Unde vor ajunge cardurile lor? Se vor întoarce la casă şi fiecare asigurat va trebui să se ducă personal să-l ridice. Aproximativ 20% din banii destinaţi livrării pentru pacienţii aflaţi pe lista mea se pierd astfel.
Din ianuarie, decontarea serviciilor se va face pe baza trecerii cardurilor pe cititor, în cabinet. Casa va şti, în timp real, pe cine examinez. Frauda din sistem va scădea. Există medici (specialişti, de familie) care, de ani de zile, trec consultaţii ex burtibus  în registru şi, astfel, încasează bani pentru servicii fictive. Frauda este unul dintre motivele care au făcut din implementarea cardului de sănătate o necesitate.
Ne vom confrunta cu problema pacientului fără card. Vor apărea conflicte între medici şi pacienţii fără card, dar care plătesc asigurări de sănătate. Medicii nu vor acorda consultaţii fără a avea garanţia că vor fi plătiţi, după trecerea cardului prin cititor, iar omul bolnav nu va accepta acest lucru.
Medicii de familie aveau oricum o imagine proastă. Distribuirea cu responsabilitate şi seriozitate a cardului de sănătate, în fond, un document medical, ar fi revalorizat medicul de familie în faţa asiguratului, aducându-i un plus de demnitate în relaţia contractuală cu casa de asigurări. Medicii de familie s-au făcut de râs.
 
Articole in legatura
Nu exista articole in legatura.
Autori in legatura
Nu exista articole in legatura.
 
Galerii foto in legatura
Nu exista galerie asociata acestui articol.
Fisiere la download
Nu exista fisiere disponibile pentru download.
 

 
Viaţa Medicală