resep masakan indonesia

recept pojok game jual obral berita bola delicious recipe resep masakan indonesia resep masakan indonesia Adi Sucipto News and Entertainment

MedicHub

| | Tipareste pagina Trimite prin email Trimite prin Yahoo Messenger

Cum ne alegem specialitatea?

Autor: Dr. Cornelia Maria GLODEANU | 10 Iunie 2016
Cum ne alegem specialitatea?
     Mulți rezidenți aleg să își schimbe specializarea, uneori după un an de muncă. Sunt și rezidenți care se pregătesc doi-trei ani într-o specializare până să realizeze că nu le place. Alții, mai trist, ajung să predea studenților chirurgia și să exprime, prin vorbe și atitudine, că „mai bine era la gastro“. Undeva, în sistemul de învățământ medical, lipsește veriga care să permită studentului să realizeze cu adevărat ce îl așteaptă într-o anumită specializare. Poate nu sunt suficiente stagiile din program și nici gărzile obligatorii, poate nici studentul nu este prea interesat. Cert este că problema există. Urmând un fir logic medical, ar fi cazul să identificăm cauza și să o tratăm. Examenul de intrare în rezidențiat, cu toate că are scopul de a departaja medicii care au învățat mai bine decât ceilalți, nu are și capacitatea de a-i așeza acolo unde ei pot excela. Dar nu pasiunea dictează specializarea, ci notele de la rezidențiat.
     Cunosc studenți din an terminal care încă nu s-au hotărât pe deplin asupra specializării pe care o vor urma. Unii își spun că mai au timp, alții așteaptă să vadă nota de la examenul de rezidențiat. Aceasta le va dict
Publicitate
a alegerea viitoare. S-a gândit cineva că o notă mai mică poate forța un om să pornească pe un drum greșit în viață? Poate nu vrea să mai stea un an acasă, poate are nevoie de bani să se întrețină și astfel e silit să meargă spre neîmplinire profesională. De ce? Pentru că nu și-a putut alege specialitatea dorită. Apoi, există și situații în care dorința de a ajunge în ramura medicală preferată se îndeplinește, însă realitatea nu corespunde așteptărilor inițiale. Șase ani nu sunt întotdeauna suficienți pentru a ne oferi idei solide despre toate specializările. Ne inițiem în toate, dar nu îndeajuns de mult, încât să realizăm ce specializare ni s-ar potrivi cel mai bine.
     La Iași, UMF „Gr. T. Popa“ a inițiat anul trecut programul medVISE, de consiliere profesională în specializările medicale, prin care sute de studenți mediciniști au avut posibilitatea de a face 30 de ore serioase de practică. Specializarea a fost aleasă după preferințele fiecăruia, iar apoi studenții au avut alături tutori pasionați și interesați să le explice cât mai multe lucruri practice. Scopul programului a fost să realizăm dacă vrem sau nu să ne dedicăm energia unei anumite specializări. În mare parte, țelul a fost atins. De aceea, mă întreb dacă nu cumva sunt necesare mai multe astfel de programe, care să ajute studentul, să îl îndrume, să îi dea ocazia să realizeze unde îi place mai mult să profeseze. Să existe mai mulți consilieri vocaționali sau psihologi, care să ocupe o oră din timpul dedicat studiului și să determine studentul să privească mult mai serios viitorul.
     Nu sunt specializări mai importante decât celelalte. Peste tot oamenii au nevoie de doctori competenți, instruiți. Cred, cu adevărat, că orice activitate făcută cu pasiune conduce la excelență. De aceea, pentru ca sistemul medical să fie unul cât mai bun, e cazul să ne gândim mai bine unde și ce putem schimba. Însă până la schimbări de proporții, este bine să conștientizăm întâi că una din suferințele sistemului este tocmai modul în care medicii își aleg specialitatea.
 
Articole in legatura
Nu exista articole in legatura.
Autori in legatura
Nu exista articole in legatura.
 
Galerii foto in legatura
Nu exista galerie asociata acestui articol.
Fisiere la download
Nu exista fisiere disponibile pentru download.
 

 
Viaţa Medicală