resep masakan indonesia

recept pojok game jual obral berita bola delicious recipe resep masakan indonesia resep masakan indonesia Adi Sucipto News and Entertainment

MedicHub

| | Tipareste pagina Trimite prin email Trimite prin Yahoo Messenger

Crucea de Fier

Autor: Dragoş BĂLDESCU | 11 Septembrie 2015
Crucea de Fier
     Primul posibil proiect al unei decorații medicale în România este așa-numita „Cruce de Fier“, instituită de Alexandru Ioan Cuza. Este ultima și cea mai puțin cunoscută dintre cele cinci decorații „neoficiale“ din timpul dom
Publicitate
niei acestuia. Medaliile au fost, se pare, emise în 1864, dar nu se cunoaște niciun decret de înființare și nici măcar numele acestei distincții.
     O medalie în forma unei cruci de fier este menționată pentru prima dată de numismatul C. Istrati în anul 1914, care scrie că a obținut-o de la bijutierul bucureștean Mauriciu Fain, cel care a produs și alte decorații neoficiale din vremea lui Cuza. După descrierea lui Istrati, este o cruce de fier cu forma Crucii „Trecerea Dunării“, cu greutatea de 5,81g, iar dimensiunea de 4,86 cm (înălțime) și 4,60 cm (lățime). În centru se află pe o parte o cruce ortodoxă, iar pe cealaltă monograma AI, pe care Istrati o atribuie lui Cuza. El susține că se aseamănă cu monograma domnitorului de pe o tabacheră de argint oferită de acesta drept cadou unui apropiat. Nu se cunoaște culoarea panglicii.
     Se crede că această decorație ar fi trebuit să recompenseze merite în domeniul religios sau medical, dar nu se cunosc detalii despre conferirea ei. Crucea de Fier este una dintre cele mai rare decorații românești. Un singur exemplar se păstrează în colecțiile Muzeului Militar Național din București.
 
Articole in legatura
Nu exista articole in legatura.
Autori in legatura
Nu exista articole in legatura.
 
Galerii foto in legatura
Nu exista galerie asociata acestui articol.
Fisiere la download
Nu exista fisiere disponibile pentru download.
 

 
Viaţa Medicală