resep masakan indonesia

recept pojok game jual obral berita bola delicious recipe resep masakan indonesia resep masakan indonesia Adi Sucipto News and Entertainment

MedicHub

| | Tipareste pagina Trimite prin email Trimite prin Yahoo Messenger

Corpul ca obiect de artă

Autor: Demostene ŞOFRON | 30 Septembrie 2016
Corpul ca obiect de artă
    Cristina Bobe este un nume de referință în lumea artei fotografice, în ciuda tinereții ei. Artistul fotograf surprinde cu fiecare prezență nouă, personală sau colectivă, temele propuse fiind nu numai dintre cele mai diverse („Viața la țară“, „Istanbul“, „Ceahlăul“, „Despre suflet“, „Ce ne spunem când nu ne vorbim“, „Lecția de privit“), ci și demne de atenție. Pentru că lucrările sale ne introduc într-un univers uman pe care dorești să-l cunoști. Mai mult chiar, lucrările Cristinei Bobe ridică întrebări, așteaptă răspunsuri, deschid oportunități pentru o serie de dialoguri incitante și provocatoare pe axa om – artă – medicină.
    La fel de provocatoare, chiar șocantă, este cea mai recentă expoziție a artistei, găzduită de Muzeul Brukenthal din Sibiu și intitulată Gentle Violence. Faces of Change. Inițiatoare a fotografiei medicale în România, Cristina Bobe ne propune o privire într-o lume puțin cunoscută, accesibilă doar specialiștilor din sălile de operații. Mai mult, ni se expune un palier medical cunoscut, dar prea puțin vizualizat artistic – chirurgia plastică – o intervenție chirurgicală în urma căreia, citând artistul: „Corpurile pacienților sunt prezentate ca exponate sau ca obiecte de artă“.
    „Nu urmăresc procesul în sine al schimbării, ci mai degrabă deconstruiesc dinamica schimbării și
Publicitate
prezint fragmente ale ei prinse în fotografii care fac trimitere la diferite idealuri de frumusețe sau lucrări din istoria artei, care este tot o istorie a frumuseții. Portretele sunt aproape toate încadrate pe un fundal negru. Asta introduce și ideea de moarte, pentru că schimbarea presupune moartea unei identități, dar și pentru că a reprezenta corpul ca obiect de artă înseamnă a-l considera mort, crezând în același timp în transfigurarea sa“, ne introduce autorul în viziunea sa artistică. Cristina Bobe își centrează atenția asupra transformării, atât și nimic mai mult. Nu avem deloc parte de imaginea finală, a reușitei sau a eșecului intervenției chirurgicale. Ne sunt prezentate fețe, corpuri și instrumente medicale surprinse în timpul intervențiilor chirurgicale desfășurate în săli de operații de dr. Adriana Radu (Life Memorial Hospital, București), dr. Horia Șiclovan (MedLife Genesys, Arad), dr. Dragoș Zamfirescu (Clinica Zetta, București). Imaginile sunt transpuse în sunet de Sebastian Florea, ceea ce întărește demersul artistic, transformându-l într-un spectacol de sunet și culoare, unul care trezește curiozitatea și ne transportă de la o lucrare la alta.
    Expoziția Gentle Violence. Faces of Changes provoacă, chiar șochează pe cei mai puțin inițiați. Paul Lupașcu declara: „modul în care intervine asupra corpului, chipului mai ales, ne afectează pozitiv sau negativ“. De asemenea, aceasta poate fi văzută și interpretată și ca un semnal de alarmă, mai ales că nu vedem rezultatele operațiilor. Putem presupune a fi reușite, putem presupune a fi eșecuri chirugicale, de aici și multitudinea abordărilor. De multe ori, știrile aduc în prim-plan eșecuri chirurgicale, implicate fiind vedete române sau internaționale, eșecuri urmate de procese mai mult sau mai puțin răsunătoare.
    Expoziția merită vizitată în primul rând pentru interesul acordat medicinii. Acest proiect a fost inițiat de Cristina Bobe în 2014, tot la Muzeul Brukenthal. Prima sa expoziție: Gentle Violence – The Heart a fostdedicată inimii și chirurgiei cardiovasculare. În anul următor, acesta a fost prezentată la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, în cadrul festivalului internațional „Photo Romania“, fiind foarte bine primită de public și medici.

 

 
 
Articole in legatura
Nu exista articole in legatura.
Autori in legatura
Nu exista articole in legatura.
 
Galerii foto in legatura
Nu exista galerie asociata acestui articol.
Fisiere la download
Nu exista fisiere disponibile pentru download.
 

 
Viaţa Medicală