resep masakan indonesia

recept pojok game jual obral berita bola delicious recipe resep masakan indonesia resep masakan indonesia Adi Sucipto News and Entertainment

MedicHub

| | Tipareste pagina Trimite prin email Trimite prin Yahoo Messenger

Coma (1)

Autor: Acad. Constantin POPA | 9 Ianuarie 2015
Coma se află pe primul loc în grupul stărilor clinice care testează aptitudinile medicului în ceea ce priveşte diagnosticul şi tratamentul medical. Cauzele comei cuprind o gamă largă de condiţii temporare sau permanente, reversibile sau fatale, iar spectrul constatărilor fizice şi neurologice face ca studiul acesteia să reprezinte o continuă sursă de cercetare a funcţiei cerebrale. Urgenţa pentru stabilirea unui diagnostic al cauzei reducerii stării de conştienţă a adus în prim-plan neuroimagistic
Publicitate
a, testele de sânge şi de lichid cefalo-rahidian (LCR), precum şi alte analize de laborator. Progresul neuroimagisticii a fost atât de rapid, încât informaţiile privind fiziologia cerebrală, dependente de observaţiile clinice, au rămas mult în urmă.
Articolul de faţă abordează lacunele mari din aceste cunoştinţe şi încearcă să puncteze asupra mai multor concepte privind coma, care până recent au fost luate ca atare.
Deşi este înţeleasă foarte bine pentru a fi tratată cu succes în anumite cazuri, o mare parte din aspectul neurologic al comei rămâne nesoluţionat.

 

   Termenul „comă“ este derivat din grecescul komas, care înseamnă „somn profund“. În urma unei analize sumare, coma împărtăşeşte anumite caracteristici cu somnul persoanelor sănătoase. Observaţiile clinice dezvăluie puţine diferenţe între stările iniţiale de somnolenţă şi stupor, în dezvoltarea normală a stării de somn şi în evoluţia unei tulburări cerebrale care ulterior produce comă. Constatarea că stările patologice fac pacienţii mai puţin capabili să se trezească, în timp ce de la somnolenţa obişnuită ce precedă somnul se poate obţine o stare de vigilenţă completă nu este utilă din punct de vedere clinic şi nici nu reprezintă o aprofundare a cunoştinţelor fiziologice. În funcţie de gravitatea bolii sau de gravitatea lipsei de somn, această observaţie se poate aplica şi pacienţilor care intră într-o stare cunoscută sub numele de comă. (…)

 
Articole in legatura
Nu exista articole in legatura.
Autori in legatura
Nu exista articole in legatura.
 
Galerii foto in legatura
Nu exista galerie asociata acestui articol.
Fisiere la download
Nu exista fisiere disponibile pentru download.
 

 
Viaţa Medicală