resep masakan indonesia

recept pojok game jual obral berita bola delicious recipe resep masakan indonesia resep masakan indonesia Adi Sucipto News and Entertainment

MedicHub

| | Tipareste pagina Trimite prin email Trimite prin Yahoo Messenger

Cerere vs. ofertă

Autor: Dan Dumitru MIHALACHE | 17 Martie 2017
   Statisticile Colegiului Medicilor din România arată că anual intră în sistem aproximativ trei mii de medici și ies cel puțin încă pe atât, prin migrație, pensionare sau deces. Majoritatea o formează, din păcate, cei care părăsesc România pentru țări din vestul Europei, America, dar nu numai. Pentru ce alege armata de medici pregătiți în România să ia drumul pribegiei? Mulți, poate chiar majoritatea, invocă motive de genul: lipsa dotărilor tehnice din spitale, desconsiderarea din partea societății, lipsa unui program de integrare a absolvenților în piața muncii, incapacitatea de a găsi locul de muncă potrivit în țară, precum și lipsa unei remunerații corespunzătoare pregătirii și muncii depuse.
    Când vine vorba de remunerație, se pare că nici sistemul privat nu este capabil să absoarbă resursa umană disponibilă. Principala cauză ar fi neconcordanța dintre salariile pe care specialiștii din domeniul medical le solicită la angajare și oferta angajatorilor privați. Cel puțin, așa reiese dintr-un studiu realizat la începutul acestui an de platforma online de recrutare în domeniul medical – Medijobs România: primii ar solicita salarii cu 15% mai mari decât pot oferi angajatorii privați. Dacă ar fi să ne referim doar la medicii specialiști, diferența se dublează – 33%. Una din cauzele acestui decalaj ar reprezenta-o, potrivit analizei Medijobs, lipsa candidaților în anumite specializări, pr
Publicitate
ecum și distribuția lor inegală pe teritoriul României. Cea mai mare parte a medicilor specialiști aleg să profeseze în principalele orașe ale țării, din motive care țin de stilul de viață, complexitatea cazuisticii întâlnite la pacienți și de oportunitățile de dezvoltare profesională.
   Același gen de diferențe apar și în cazul celor care doresc să ocupe un post de asistent medical, salariul solicitat este mai mare cu 11% față de cât sunt dispuse companiile să ofere. Angajatorii români citează încărcarea la locul de muncă drept cauză a acestei diferențe, determinată în principal de exodul asistenților medicali în străinătate.
   Această situație, potrivit studiului amintit, nu ar exista însă în zona medicinii dentare, unde în cele mai multe cazuri cererea este egală cu oferta. Numărul ridicat al absolvenților facultăților de medicină dentară din fiecare an determină managerii de cabinete și clinici dentare private să facă o ofertă aliniată cu suma solicitată de specialiști la angajare.
   Singurele situații în care salariul oferit de angajator este mai mare decât cel cerut de candidat sunt întâlnite în unele clinici din afara centrelor universitare sau a principalelor orașe din țară. În aceste cazuri, lipsa personalului medical determină o creștere substanțială a ofertei angajatorilor, din dorința de a atrage candidații. În plus, paleta beneficiilor nu se limitează la cele de ordin financiar, ci se extinde și la cazare, decontarea costurilor de transport, prime salariale și altele.
   Studiul Medijobs trage un semnal de alarmă și asupra lipsei acute de profesioniști, resimțite cel mai mult în specialitățile radiologie, ATI, neurologie, recuperare medicală și medicină de urgență. Pentru aceste specialități, companiile private din sănătate sunt dispuse să negocieze un salariu mai avantajos. În cazul asistenților medicali, cea mai mare nevoie de angajați se înregistrează la secțiile ATI, chirurgie și obstetrică-ginecologie. Din punct de vedere geografic, cel mai mare deficit de specialiști se înregistrează în zona Moldovei.
   Datele din studiu au fost colectate direct din platforma Medijobs.ro, în urma centralizării cererii salariale a peste zece mii de candidați și ofertelor a peste cinci sute de companii pe parcursul anului 2016 și începutul anului 2017.

 

 
 
Articole in legatura
Nu exista articole in legatura.
Autori in legatura
Nu exista articole in legatura.
 
Galerii foto in legatura
Nu exista galerie asociata acestui articol.
Fisiere la download
Nu exista fisiere disponibile pentru download.
 

 
Viaţa Medicală