resep masakan indonesia

recept pojok game jual obral berita bola delicious recipe resep masakan indonesia resep masakan indonesia Adi Sucipto News and Entertainment

MedicHub

| | Tipareste pagina Trimite prin email Trimite prin Yahoo Messenger

Centenar de Ziua Unirii

Autor: Antoaneta LUCAŞCIUC | 28 Februarie 2014
Centenar  de Ziua Unirii
   Muzeul de istorie Roman a fost gazda, la 24 ianuarie, a unei sesiuni omagiale în memoria dr. Epifanie Cozărescu, la 100 de ani de la naşterea acestuia. În cuvântul de deschidere, muzeograful Iulia Butnariu a readus în memoria auditorilor etapele care au fost parcurse pentru recuperarea şi restaurarea unei părţi din fondurile Muzeului de istorie a medicinii şi farmaciei, al cărui fondator a fost doctorul Cozărescu, în urma devastării şi jefuirii (2007) a celor mai valoroase obiecte de patrimoniu, „din cauza circumstanţelor administrative nefavorabile“, cum spunea cu menajamente şi muzeograful Relu Butnariu, ceva mai încolo.
   Un elogiu intitulat „Dr. E. Cozărescu, cetăţean de onoare al municipiului Roman“ a fost adus prin cuvântul profesorului Laurenţiu Dan Leoveanu, primarul oraşului, care, sub mottoul pitagoreic „Omul este măsura tuturor lucrurilor“,  a enumerat realizările renumitului medic care, desemnat în anul 2007, a fost cetăţean de onoare al municipiului Roman.
   Dr. Ioan Chereji, preşedintele Societăţii de istorie a medicinii şi farmaciei din Roman, a evocat activitatea doctorului Cozărescu în funcţia pe care a deţinut-o, ca secretar ales încă de la începutul acesteia (1983), amintind că în ultimul deceniu de viaţă a fost ales preşedinte de onoare al societăţii.
  
Publicitate
Emilia Ţuţuianu Dospinescu, editor al volumului de „O viaţă în slujba semenilor: Doctorul Epifanie Cozărescu“ a schiţat laturile esenţiale ale personalităţii medicului omagiat. Potrivit acesteia, prin volumele semnate ca autor principal de dr. E. Cozărescu, „Istoricul Spitalului Municipal «Precista Mare» din Roman, până la bicentenar (1998) – parţial şi al vieţii medico-farmaceutice romaşcane“, se păstrează pentru viitorime o istorie a vieţii, a spiritului de sacrificiu şi a identităţii membrilor de seamă ai comunităţii: medici, farmacişti şi alte categorii de intelectuali.
   Ca participant la acest simpozion, am amintit de prezenţa dr. Epifanie Cozărescu la congresele şi reuniunile ştiinţifice organizate de SRIM şi SRIF, unde reţinea interesul prin comu­nicări inedite, în parte despre istoria farmaceutică a oraşului Roman şi, nu o dată, despre destinul dramatic al martirilor bucovineni după ocuparea abuzivă a nordului Bucovinei şi a ţinutului Herţa de către Armata roşie (1940 şi 1944).
   Farm. Magdalena Avădanei, vicepreşedinte al Societăţii medico-farmaceutice Roman, a dat glas recunoştinţei ce i-a purtat-o acestui „frate bun al farmaciştilor“, primit ca membru de onoare al SRIF.
   Pr. Florin Aurel Ţuşcanu a adus prin cuvintele Sfântului Apostol Pavel laudă organizatorilor  pentru că „cinstesc pe cei ce ostenesc pentru noi“, cu trimitere directă la „alesul lui Dumnezeu“, dr. Epifanie Cozărescu.
   Cei care l-au cunoscut pe vraciul iatroistoriograf Epifanie Cozărescu, poet şi prozator, au fost plăcut surprinşi să afle de pasiunea sa pentru „frumoasa Euterpe“. Prof. dr. O. Trifan a descoperit în arhiva „Cozărescu“ un bogat material inedit, de partituri şi file din viaţa muzicală a Romanului interbelic, crochiuri de biografii ale muzicologilor romaşcani, cum ar fi: dr. Mihail Burada, vizita lui George Enescu, seratele muzicale etc.
   Spre finalul reuniunii, profesorul Gheorghe A. M. Ciobanu încă îl mai descosea pe poetul-medic despre poezia sa, îmbrăcată în straiele albe ale profesiei, precum în versurile: „(…) Astfel, uşuraţi şi iertaţi de păcate/Pornim iarăşi la luptă cu boala, cu durerea, cu moartea“.
 
Articole in legatura
Nu exista articole in legatura.
Autori in legatura
Nu exista articole in legatura.
 
Galerii foto in legatura
Nu exista galerie asociata acestui articol.
Fisiere la download
Nu exista fisiere disponibile pentru download.
 

 
Viaţa Medicală